Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки

Загублений світ
Біонічні протези: коли людина керує штучною рукою силою думки
Поширити в соціальних мережах:

Новітні розробки дозволяють не лише відновити функціональність втрачених кінцівок, але й…

Війна в Україні, яку розпочала і продовжує росія, залишає свої сліди на тисячах людей, а протезування стає питанням життєвої необхідності. Багато українських захисників та захисниць, які вистояли на передовій, повертаються додому з втратами – втраченими кінцівками, а через це і втраченою частиною нормального життя.

«Протези отримують молоді люди, від 20 до 40 років. Для них попереду ще 40-60, дай Бог, 80 років життя. Зрозуміло, що через 5-6 років усі вони прийдуть за заміною протезу. Відповідно, ми розуміємо, що попит буде постійний, впродовж десятиліть», - розповіла радниця міністра соціальної політики Олена Кульчицька.

І сьогодні новітні розробки дозволяють не лише відновити функціональність втрачених кінцівок, але й додати нові можливості, які раніше були недоступні. Наприклад, біонічні руки повністю змінюють уявлення про межі можливого та поняття про повернення до повноцінного життя для багатьох людей.

Біонічні руки дозволяють кермувати велосипедом, водити авто, писати ручкою і працювати за комп'ютером. Штучні пальці тримають предмети навіть надійніше за людські. Такі інноваційні протези мають кілька режимів роботи. Залежно від виду активності людина обирає потрібну функцію. Керування протезом здійснюється за допомогою спеціальних електродів, які під'єднуються до тіла та вловлюють сигнали нервової системи.

«Виникає електричний імпульс, який датчиком зчитується по кабелю і передає його на кисть. В кисті знаходиться маленький чіп, комп'ютер», - розповів інженер-протезист Олександр Стеценко.  

І все це відбувається за допомогою думки людини. За словами Олександра Стеценка, пацієнти, які використовують ці протези, мають можливість переключати режими роботи в залежності від виконуваної дії. Вони можуть контролювати різні хвати, обираючи потрібну функцію за допомогою алгоритмів, які вони вивчають.

Більше подробиць дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Гігантський «шаблезубий» лосось, який досягав 2,7 метрів в довжину, насправді мав не ікла, а бивні
Гігантський «шаблезубий» лосось, який досягав 2,7 метрів в довжину, насправді мав не ікла, а бивні

Нові дослідження вчених змінює уявлення про цю доісторичну рибу…

На війні всі методи гарні: рф вдається до магії, аби поширити дезінформацію та розхитати психіку росіян
«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Читати більше