Бутерброди на сніданок: користь чи шкода?

Бутерброди на сніданок: користь чи шкода?
Поширити в соціальних мережах:

Багато хто з нас не може позбутися звички ласувати вранці бутербродами. Однак наскільки корисною є така звичка та чи не час про неї забути?

Що може бути простіше, ніж з'їсти на сніданок бутерброд? Його легко і швидко приготувати, зручно носити з собою та їсти на ходу, якщо запізнюєшся на роботу. Та чи можуть вони бути повноцінною, збалансованою їжею?

Бутерброд – користь чи шкода

Бутерброд – блюдо інтернаціональне. Поєднання скибочки хліба з іншою їжею можна знайти в кухнях по всьому світу. Навіть спортсмени, які ретельно стежать за харчуванням, періодично обідають сендвічами. 

Проте в нашій країні репутація у бутербродів все ще сумнівна. Вважається, що їжа, яку вживають холодною і не запиваючи, призводить до гастриту та інших захворювань шлунку. Існує й протилежний міф про те, що запивати їжу категорично не можна.

Обидва ці твердження є помилковими з точки зору фізіології. Для нормального проходження їжі по стравоходу необхідно її подрібнення і змочування. Обидва ці процеси відбуваються в ротовій порожнині і досягаються ретельним пережовування, яке стимулює виділення слини. Нормально функціонуючі слинні залози дозволяють їжі достатньо намокнути і рухатися далі по травній системі.

Інша причина, по якій люди вважають бутерброди шкідливими, пов'язана безпосередньо з хлібом. Про хліб прийнято говорити як про "порожні калорії".

Насправді це не зовсім справедливо: хліб – джерело вітамінів групи B, а також мінералів, таких як фосфор і магній. Хліб з цільнозернового борошна містить більше поживних речовин, а також клітковини, необхідної для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту.

Окрім того, хліб сам по собі не веде до підвищення ваги, а відмова від хліба не допоможе схуднути гарантовано. Підтримка здорової ваги залежить не від окремих продуктів, а від балансу енергії з їжі та фізичної активності. Щоденний раціон повинен включати розумну кількість вуглеводів, щоб задовольняти потреби організму. У невеликих кількостях хліб є відмінним джерелом вуглеводів, а в одному шматочку зазвичай менше ста кілокалорій.

Коли бутерброд шкідливий

  • Якщо бутерброди – єдина їжа за весь день.
  • Якщо складові бутерброда – суцільні вуглеводи, консерванти, холестерин. 
  • Стиль fast food – на булку покласти ковбасу, зверху сир, кетчуп, солоний огірок і свіжий помідор – відіб'є почуття голоду на цілий день, але за місяць з успіхом призведе до загострення гастриту і набирання ваги.

Щоб бутерброд пішов на користь

  • Бутерброд краще ні з чим не змішувати. Їм не варто заїдати суп, картоплю і м'ясо. 
  • Бажано обрати чорний хліб, а в ідеалі, звичайно, хлібець або хліб грубого помелу. Чим простіше бутерброд, тим краще. 
  • Загалом, якщо ви хочете приготувати корисний бутерброд, то, вибираючи начинку, задумайтеся про те, чого не вистачає у вашому раціоні і як його можна поліпшити. 

Якщо у вашій дієті не вистачає рослинної їжі – додайте салат, інші овочі або навіть фрукти. Не бійтеся експериментувати.

  • Збираючи бутерброд, не варто забувати про продукти з високим вмістом білка. До них відносяться м'ясо і м'ясні продукти, яйця, сир, горіхові пасти, зернові бобові культури, морепродукти. 

Пам'ятайте, що підвищене вживання червоного м'яса, і особливо м'ясних продуктів, пов'язане з розвитком злоякісних пухлин – по можливості вибирайте біле м'ясо, наприклад курку, або хоча б м'ясо, приготоване в домашніх умовах. Ідеальний бутерброд – з відвареним м'ясом. Чим більше на вашому бутерброді білка, тим вашому організму краще. 

  • Якщо вам здається, що у вашому раціоні багато насичених жирів, спробуйте використовувати сир з низьким вмістом жиру. 
  • Соуси для бутерброду краще обирати зі зниженим вмістом цукру і солі.

Чим запивати

Газовані води, пиво, соки і розчинна кава тільки ускладнять засвоєння бутерброда. Найбільш нейтральний варіант – чай. Звичайно, потрібно постаратися, щоб він був без цукру.

В цілому, бутерброди на сніданок можуть бути частиною здорової дієти, як і будь-який інший продукт. Найголовніше – робити їх різноманітними і збалансованими, а ще стежити за фізичною активністю і раціоном в цілому.

За матеріалами Wonderzine

Читайте також:

Топ-5 легких рецептів із яєць

Топ-5 сніданків за 10 хвилин

Топ-10 алкогольних коктейлів, щоб зігрітися взимку

Шизофренія та депресія, або як їжа впливає на людський мозок



Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше