Історії сімей під тягарем диктатури: що робила радянська влада, аби люди забули про Україну назавжди?

Загублений світ
Історії сімей під тягарем диктатури: що робила радянська влада, аби люди забули про Україну назавжди?
Поширити в соціальних мережах:

Проте зламати український дух так і не вийшло…

Українська історія переповнена подіями, які залишають невиліковні рани у серцях багатьох. Навіть після десятиліть радянської окупації, багато із нас не забувають трагічних сторінок минулого.

«Радянська влада зробила все можливе для того, аби про події пов'язані з українським державотворенням люди забули», - каже директор Центрального державного історичного архіву України Ярослав Файзулінг

Під тягарем комуністичного режиму багато сімей втратили своїх близьких, або ж вони стали жертвами репресій та політичних переслідувань. Прихильність до ідей опортуністичного режиму або ж навіть просте прагнення до свободи і правди могло призвести до смерті. Свідчення Громовиці Бердник, доньки відомого письменника-фантаста, учасника правозахисного руху, одного із засновників Української Гельсінської групи Олеся Бердника, є живим прикладом цього страхітливого періоду в історії України.

«Мої предки по татові жили під Києвом, були досить інтелігентні люди. Бабцю Марію, татову маму, на початку 20-х арештовували за те, що вона підтримувала повстанців. Потім тато у 1949 році потрапив в сталінські табори. – розповіла письменниця і культурологиня Громовиця Бердник. – Звичайно, сім'я дуже боялась і багато сімейних документів, фотографій в той час батьки просто спалили».

Проте, навіть під тінню репресій, ідея української державності не згасала. Навіть коли сталінський режим намагався забути та придушити спротив, народ пам'ятав про свої ідеали та мрії.

На 20-ту річницю Акту Злуки українці вшановували цей важливий момент своєї історії, не зважаючи на ризики. Відбулося це у Хусті, місті, яке колись було столицею Автономної республіки Карпатська Україна, що входила до складу Чехословаччини.

«Наймасштабніше святкування відбулося в січні 1939 року, у якому взяли участь близько 30 000 українців», - розповідає Ярослав Файзулінг

Ця подія об'єднала українців різних політичних переконань. До Хусту з'їхалися майбутні командир УПА Роман Шухевич, лідери ОУН Олег Ольжич та багато інших борців за вільну та незалежну Україну.

І хоча минуле наповнене болем і стражданнями, пам'ять про боротьбу за свободу та незалежність не зникає в серцях українців, нагадуючи про те, наскільки важливо залишатися вірними своїм ідеалам, незважаючи на будь-які перешкоди.

Більше подробиць дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»
На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»

Про людей, які перебувають в окупації та чинять опір…

На телеканалі 2+2 трансляція матчу «Дніпро-1» - «Кривбас»
Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Читати більше