Узвар – це друга страва на святковому столі…
Хто б міг подумати, що простий напій із сухофруктів має таку багату історію та глибоке культурне значення? Узвар – цей український еліксир, поряд з кутею, є невід'ємною частиною українського Різдва. Цей солодкий напій з сухофруктів, що вариться на Святвечері, має глибокі історичні корені та символічне значення.
За словами Олени Брайченко, історика та дослідниці гастрономічної культури України, узвар – це один із найдавніших українських напоїв, який успішно дожив до наших днів.
«Фішка узвару в тому, що фрукти спочатку сушать чи навіть коптять. А варені груші з нього у минулі часи вважалися окремою стравою. Це був своєрідний десерт, який замінював цукерки», – додає дослідниця.
Секрет смаку узвару криється саме в тривалому процесі сушіння фруктів. Завдяки цьому вони віддають напою весь свій аромат і корисні речовини. Варені груші з узвару були не просто ласощами, а й символом достатку та благополуччя. Сьогодні ж узвар не лише смачний напій, а й символ української ідентичності.
«Коли ми відкриваємо для себе такі унікальні українські продукти, як-от узвар, ми ніби повертаємося до своїх коренів, тієї самоідентичності, яку зараз всі шукають. Мені здається це величезний культурний процес повернення історії», – ділиться своїми думками дослідник історії Аким Галімов.
Сучасні кухарі також не обходять увагою цей традиційний напій.
«Коли я їжджу за кордон на звані вечері, щоб збирати гроші для України, то зазвичай показую їм сушену грушу і кажу: Дивіться, ви знаєте що це таке? І ніхто в світі ще не відповів мені, що знає», – ділиться своїм досвідом відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко.
Узвар – це не просто напій, а ціла історія, традиції та культурна спадщина українського народу. Його приготування та споживання об'єднує покоління і нагадує про важливість збереження наших національних цінностей.
Більше цікавого по різдвяні страви дивись у спецвипуску дослідника історії Акіма Галімова просто зараз:
Читай також: