Кутя – це символ достатку, родючості та благополуччя…
Кутя – не просто святкова страва на українському столі, а цілий комплекс звичаїв та обрядів, що передаються з покоління в покоління. Що ж робить кутю такою особливою? По-перше, це її символічне значення. Кутя – це символ достатку, родючості та благополуччя. По-друге, це цілий комплекс ритуалів та обрядів, які об’єднують родину та передаються з покоління в покоління. По-третє, це смачна страва, яка готується зі спеціальних інгредієнтів і має неповторний смак.
За словами Олени Брайченко, історика та дослідниці гастрономічної культури України, саме ритуали навколо куті перетворюють її на справжній символ українського Різдва. Традиції, пов’язані з кутею, відрізняються в різних регіонах України. Однак, є й спільні риси.
«Наприклад, на Чернігівщині та Сумщині кутю ставили у плетене гніздечко, складаючи під неї монетки. Це символізувало багатство та достаток в новому році. Також, кутю ніколи не ставили на порожній стіл. Він обов’язково мав бути вкритий сіном, соломою або вишитою скатертиною», - розповіла Олена Брайченко.
Також, після того, як кутю виставляли на стіл, її накривали хлібом. В залежності від регіону, це могла бути паляниця, або ж різдвяний калач. Крім того, кутею пригощали й інших мешканців господарства.
«Господарі виходили з кутею на вулицю і давали її худобі, яка жила в родині. Також, коли господиня витягала кутю з печі, діти мали квоктати, аби кури гарно неслися», - каже Олена Брайченко.
Також були цікавими і звичаї пов’язані з кутею та магічними діями. Наприклад, господар підкидав ложку куті до стелі. Якщо вона прилипала, то це обіцяло хороший урожай. Якщо ж падала на підлогу – вважалося поганою ознакою.
«Тобто, це така купа-купа різних речей, які перетворювали цю страву на щось більше, ніж просто їжу», - зазначила Брайченко.
Вивчаючи звичаї, пов’язані з кутею, ми глибше пізнаємо нашу історію та культуру. Тому більше про кутю та традиційні страви Різдва дивись у спецвипуску дослідника історії Акіма Галімова просто зараз:
Читай також: