В Україні чоловікам надходять фальшиві смс із закликом з'явитися у військовій частині

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Як не стати жертвою обману, дізнавайтесь у матеріалі.

"У зв'язку із мобілізацією терміново з'явитись до військової частини за місцем реєстрації" – такі повідомлення за дві доби отримали десятки українців, переважно жителі прикордонних регіонів. На сторінці командування "Схід" з'являється допис із доданими зразками смсок. Мовляв, надіслані людям повідомлення – фейкові і справа рук не Міноборони. 

На Сумщині повідомлення про мобілізацію отримали кілька жителів району, що межує з Росією, і одразу з'явились до військкомату. Призовники були здивовані, військовий комісар звернувся до СБУ. Жителі сусідньої Харківщини теж потрапили під інформаційну атаку.

Як працюватимуть лікарні в умовах воєнного стану

У мережу виклали знімки, не ховаючи номерів відправника. Спецкор на 2+2 спробував із ними зв'язатись. Першою слухавку бере дівчина, вона визнає, що їй вже телефонували зі скаргами, не заперечує, що смс надсилали з її номеру, і кидає слухавку.

Телефонуємо на номер, який опублікували у Міноборони. Хлопець на іншому кінці погоджується на зйомку. Просить не називати його ім'я і не показувати обличчя. Розповідає: коли в Україні заговорили про воєнний стан, вирішив влаштувати розіграш для друга. На питання, чому з номеру надходила смс не лише до його друга, а й до жителів саме східних регіонів, а текст повністю відповідає повідомленням з іншого номеру, які надходили на Сумщині, відповісти не може.

Долю полонених українських моряків вирішить сімферопольський окупаційний суд 

Під телефонну атаку потрапила і Польща. Там смс-повідомлення вже польською мовою отримали жителі Люблінського та Підкарпатського Воєводств. Текст подібний: всім чоловікам від 18 до 65 було сказано з'явитись до адміністрацій через загострення в Україні і нібито червоний стан небезпеки. Цікаво, що смс надійшло нібито від Урядового Центру Безпеки. Там спростували такі сповіщення, а фальшивими смс вже займається поліція.

Не лише про смс-атаки, а й про незаконне захоплення чужого майна із настанням воєнного стану заговорили у Міноборони. Адже у цей період військові можуть забирати майно задля потреб армії. Але мародерству обіцяють запобігти.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше