Українське зерно врятувало Європу від голоду після відкриття Америки: історія економічної кризи, що змінила світ

Справжня історія Цікаво
Українське зерно врятувало Європу від голоду після відкриття Америки: історія економічної кризи, що змінила світ
Поширити в соціальних мережах:

Відкриття Христофором Колумбом Америки наприкінці XV століття стало справжнім тектонічним зсувом не лише у географії, а й у світовій економіці. 

Золото та срібло ріками полилися з Нового Світу до Європи, насамперед до Іспанії, а звідти розходилися континентом.

Здавалось би, багатство мало б зробити життя кращим, але сталося навпаки. Різке, кратне збільшення грошової маси породило процес, який сьогодні економісти назвали б інфляцією. Цей період увійшов в історію як «цінова революція» XVI століття. Грошей стало багато, а товарів — ні. Особливо болюче подорожчали продукти харчування. Європа зіткнулася із загрозою масового голоду, адже продовольчі ринки лихоманило від небаченого зростання цін.

Саме в цей драматичний момент порятунок прийшов зі Сходу — з України.

На щастя для європейців, українські землі вже тоді мали репутацію неперевершеної «житниці». Коли західні ринки буквально «горіли» від цінового хаосу, якісне і, що найголовніше, відносно дешеве українське зерно масово увірвалося на європейські прилавки.

«Наші землі уже тоді були відомою житницею Європи. Хліб у купецьких валках розходився по новому маршруту. З України до польського порту Гданськ, а вже звідти Балтикою до Голландії та Англії», — пояснює дослідник історії Акім Галімов.

Цей маршрут став справжньою економічною артерією. Постачання українського збіжжя було настільки потужним і стабільним, що стало ключовим фактором у боротьбі з інфляцією продовольства. Фактично, український експорт стабілізував продовольчі ринки Західної Європи, запобігши соціальним вибухам та масовій голодній смерті. Україна на той час була справжнім економічним хабом, що пропонував більше, ніж просто хліб. 

«Крім зерна та інших продуктів, українські купці у величезних кількостях експортували волів, м'ясо яких надзвичайно високо цінувалося в Європі», - також зазначає дослідник Акім Галімов.

Воли, як і хліб, були стратегічним товаром. Їхнє м'ясо забезпечувало висококалорійне харчування для європейців, чим ще більше зміцнювало економічну роль України.

Більше про той період – у проєкті дослідника історії Акіма Галімова просто зараз:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Читати більше