Яким видом спорту зайнятися після 30-ти

Яким видом спорту зайнятися після 30-ти
Поширити в соціальних мережах:

Починати займатися спортом ніколи не пізно!

Вік – не вирок для того, щоб займатися спортом. Нехай чемпіонат світу з футболу в 40 років виграти практично неможливо, але ж є безліч інших видів спорту, почати займатися якими ніколи не пізно.

Так, вчені з США з'ясували, що тренування протягом 50 хвилин 3 рази в тиждень служать відмінною профілактикою хвороби Альцгеймера в старості.

Головне враховувати деякі вікові особливості, щоб не спровокувати травми і отримати максимум користі від занять спортом.

У будь-якому віці витривалість, а значить і інтенсивність тренувань багато в чому залежить від генетичної схильності, рівня фізичної активності, а також фізичного та психічного здоров'я в цілому.

Загальні поради:

  • Після 30 організму потрібно більше часу на відновлення після інтенсивних спортивних навантажень.
  • Після 35 слід обмежити інтенсивність кардіотренувань. Частота серцевих скорочень (ЧСС) не повинна перевищувати 152 удару в хв. Після 40 років ЧСС не повинна перевищувати 144 удари в хв. Після 50 років ЧСС не повинна перевищувати 120 ударів в хв.
  • У багатьох фітнес клубах є послуга тестування організму. Після такого тесту, який допоможе визначити швидкість обмінних процесів, локалізацію жирової тканини лікар зі спортивної медицини складе для вас оптимальну схему тренувань. 
  • Після 35 виникає ризик пошкодити сухожилля, зв'язки і суглоби. Щоб уникнути травм, обов'язково розминайтеся перед тренуванням.
  • Уникайте всіляких ривків і стрибків.
  • Всі вправи з обтяженням повинні виконуватися строго під наглядом досвідченого тренера.
  • Не збільшувати самостійно інтенсивність тренувань. Перенапруження може вкрай негативно позначитися на загальному стані здоров'я, особливо, якщо ви почали тренуватися зовсім недавно. Втома може привести до зниження імунітету і навіть загострення хронічних захворювань.
  • Під час тренування прислухайтеся до себе. При найменшому дискомфорті краще зупинити тренування. Раз на квартал слід консультуватися з лікарем. Він повинен контролювати ваш стан здоров'я.

Плавання

Приступивши до занять, ви відразу відчуєте корисну дію водного середовища на свій організм. Плавання добре тим, що навантажує майже всі м'язи тіла, які працюють за підтримки "пози плавця" і долають опір води, а також зміцнює системи кровообігу і дихання.

При цьому отримати травму, займаючись плаванням, ви майже не ризикуєте. Завдяки горизонтальному положенню тіла у воді, знижується напруга серцевого м'яза і полегшується кровотік, що дозволяє виконувати більший обсяг навантажень, ніж на землі.

З віком накопичується вантаж хвороб. Допоможе водна терапія, яка рекомендована при коронарної недостатності, гіпертонії, вегето-судинній дистонії, ревмокардиті, астмі, бронхіті, атеросклерозі, емфіземи легень, бронхіті, ожирінні, хворобах суглобів, розширенні вен, неврозах. 

Біг

Біг – один з найкращих способів тренування серцево-судинної системи, результат досягається набагато швидше, ніж в більшості видів спорту. Це легка, природна форма фізичних вправ.

Щоб бігати, не треба ходити в спортзал, досить вийти на бігову доріжку стадіону або путівець, тренуватися можна практично скрізь, в будь-який час року, за будь-якої погоди. 

Звичайний оздоровчий біг збільшує можливості серцево-судинної системи, збільшує споживання легкими кисню, розвиває витривалість і спалює калорії. Важливо перед бігом розігрівати і розтягувати м'язи.

Кросфіт

Для тренувань не треба багато часу.По суті, кросфіт – система фізпідготовки, яка складається з постійно мінливих вправ з високою інтенсивністю. Кросфітом можна замінити інші види фізичної підготовки, оскільки в ньому зібрані різноманітні вправи.

Починати заняття кросфітом слід поступово, навантажуючи своє тіло мінімальними навантаженнями (мала вага і невелика кількість повторів). 

Досить буде займатися по 20 хвилин три рази на тиждень, і ви істотно зміцните свою серцево-судинну систему і м'язи. 

Це всього лише кілька варіантів того, як ви зможете зміцнити ваше тіло і здоров'я.

Насправді, після 30 років ви можете займатися майже будь-яким видом спорту: туризмом, велоспортом, єдиноборствами, гімнастикою, пауерліфтингом та іншими. Важливо підходити до тренувань відповідально, враховувати вікові зміни в організмі, тоді заняття принесуть користь вашому здоров'ю.

Читайте також:

Топ-7 спортивних вправ, які зроблять з чоловіка супер-коханця

Як ваш зріст впливає на здоров’я

Секрети здоров’я: як дізнатися свою норму ваги 



Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше