Як ваш зріст впливає на здоров’я

Як ваш зріст впливає на здоров’я
Поширити в соціальних мережах:

Коли сантиметри дійсно мають значення, дізнавайтесь у матеріалі.

Техаський хірург-ортопед Еерік Труміс для "U.S. News & World Report" пояснив, як зріст впливає на ймовірність розвитку різних захворювань і на тривалість життя.

Еерік Труміс, зріст якого становить понад два метри, стверджує, що крім таких переваг, як привабливість і успішність, його високий зріст тягне за собою такі проблеми, як, наприклад, підвищений травматизм.

Проблеми зі здоров'ям, до яких може привести зріст вище або нижче середнього:

  • Довголіття. Дослідження на щурах показують, що чим вище тварина, тим коротше у неї життя. Чи працює дана теорія в ситуації з людьми, наукою точно не доведено. Деякі дослідження виявили зв'язок між генами низького зросту і довголіттям. Та й одного погляду на список найвищих людей планети досить, щоб зрозуміти, що мало хто з них дожив до 50-річного віку.
  • Онкологія. У дослідженні, опублікованому в минулому році в "Lancet Diabetes & Endocrinology", йдеться про те, що ризик виникнення онкологічних захворювань зростає з кожними 6,3 см на 4%. 

Чим вище людина і чим більше в організмі клітин, тим вищий ризик їх мутації і розвитку раку. Якщо в організмі людини є злоякісні новоутворення, то гормон росту може створювати сприятливі умови для розвитку пухлини.

Дослідження показали, що високий зріст, а також зайва вага у чоловіків підвищує ризик агресивних форм раку передміхурової залози. А у жінок – меланоми, раку грудей, товстої кишки і яєчників.

  • Захворювання серця і діабет. Дослідження і статистика показують, що люди невисокого зросту більш схильні до розвитку серцево-судинних захворювань і діабету, ніж люди високого зросту.

Недавнє дослідження показало, що ризик виникнення цих захворювань знижується з кожними 6,35 см росту на 6%. Це пов'язано з тим, що у високих людей від природи більше об'єм легень і міцніше серце. Також посилене харчування клітин може дати і позитивний ефект – збільшити вироблення в організмі гормонів, які контролюють рівень цукру і холестерину в крові.

  • Вище ризик виникнення миготливої аритмії у жінок. Вчені відзначають, що високі і повні жінки в три рази частіше мають проблеми з серцевим ритмом. Чим більше жіноче тіло в юності, тим вище цей ризик, стверджують вчені, спираючись на досвід 16-річних досліджень. Вони пов'язують це з тим, що надмірна вага і зріст тисне на легені і може ускладнювати роботу серця. 
  • Деменція. Чим вище ваш зріст, тим менше шансів, що з роками на вас чекає деменція, переконані англійські вчені. На їх думку, затримка росту нерідко пов’язана з тим, що в дитинстві людина часто страждала від стресів та/або погано харчувалась, що являється факторами для розвитку деменції. 
  • Пересадка легень. Медики відзначають, що люди зростом 158 см і нижче очікують відповідного для трансплантації органу довше, а отже, більше ризикують померти в процесі очікування.
  • Травматизм. Високі люди більш схильні до травм. Люди похилого віку високого зросту мають підвищений ризик перелому шийки стегна, а високі спортсмени отримують травми частіше і відновлюються довше, ніж їхні колеги середнього і невисокого зросту.
  • Згортання крові. Високі люди більш схильні до венозного тромбозу. Коли високий чоловік довгий час перебуває в сидячому положенні на роботі або в кріслі літака протягом польоту, у нього немає можливості поворухнути ногами, внаслідок чого відбувається застій крові.

"У високих людей вени на ногах довше. Тобто площа, де можуть виникнути проблеми, більше", – говорить професор Бент Зьоллер. 

Професор зазначив, що щорічно тромбоемболізм вражає до 600 тис. американців. Він передбачає, що це пов'язано з тим, що середній зріст людей з покоління в покоління стає вище.

  • Проблеми з хребтом, шиєю і спиною. Робочі місця, кабіни екскаватора або літака виробляються в стандартних розмірах і призначені для людей середнього зросту. До різних робочих умов людям високого зросту доводиться пристосовуватися, через що нерідко розвивається сколіоз та інші деформації хребта, болі в шиї і спині.

Читайте також: 

Секрети здоров’я: як дізнатися свою норму ваги

Рейтинг продуктів, здатних замінити чашку кави

Бутерброди на сніданок: користь чи шкода?

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше