«Вони досить галасливі»: дослідження вчених показали, що рослини кричать під час стресу або травми

«Вони досить галасливі»: дослідження вчених показали, що рослини кричать під час стресу або травми
Поширити в соціальних мережах:

У центрі уваги були рослини помідорів і тютюну…

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Cell, рослини, які страждають від спраги чи стресу, видають звуки, які неможливо почути людському вуху. Вчені Тель-Авівського університету використовували спеціальні мікрофони для запису звуків, які виробляють рослини помідорів і тютюну в звукозахисному ящику та теплиці. Про це пише Nypost.

Дослідники кажуть, що вони розробили моделі машинного навчання, щоб визначити стан рослин, у тому числі чи були вони зневоднені чи хворі, на основі виявлених звуків.

«З попередніх досліджень ми знаємо, що віброметри, прикріплені до рослин, фіксують вібрації. Але чи стають ці вібрації звуковими хвилями, що передаються у повітрі, тобто звуками, які можна записати на відстані? У нашому дослідженні було розглянуто це питання, яке ми обговорювали багато років», — сказав співавтор дослідження Лайлах Хадані.

Дослідники кажуть, що вони помістили рослини в ящик у підвалі без фонового шуму, розмістивши ультразвукові мікрофони приблизно на 10 сантиметрів від кожного зразка. У центрі уваги були рослини помідорів і тютюну, а також вивчалися пшениця, кукурудза, кактус та хенбіт.

«Перед тим, як помістити рослини в акустичну коробку, ми піддали їх різним обробкам: деякі рослини не поливали п’ять днів, у деяких стебло було зрізано, а деякі залишилися недоторканими, — сказав Хадані. – Ми хотіли перевірити, чи видають рослини звуки, і чи на ці звуки якимось чином впливає стан рослини. Наші записи показали, що рослини в нашому експерименті випромінювали звуки на частотах 40-80 кілогерц».

Максимальна частота, яку виявляє доросла людина, становить близько 16 кілогерц.

Дослідники виявили, що рослини без стресу зазвичай видають менше одного звуку на годину, тоді як рослини, які були зневоднені та пошкоджені, виробляли десятки звуків щогодини.

вмв

Команда зазначила, що клацання можна було виявити, навіть якщо рослини були поміщені в шумну теплицю.

«Ми припускаємо, що в природі звуки, які видають рослини, виявляють істоти поблизу, такі як кажани, гризуни, різні комахи та, можливо, також інші рослини, — які можуть чути високі частоти та отримувати відповідну інформацію — сказав Хадані. – Ми віримо, що люди також можуть використовувати цю інформацію, маючи правильні інструменти, такі як датчики, що повідомляють виробникам, коли рослини потребують поливу. Мабуть, спокійне поле квітів може бути досить галасливим місцем. Просто ми не чуємо звуків».

ыы

Вчені, які не беруть участі в новому дослідженні, застерігають, що немає доказів того, що звуки, які створюють рослини, є формою спілкування.

«Цей результат доповнює те, що ми знаємо про реакцію рослин на стрес. Це корисний внесок у цю галузь і в наше загальне визнання того, що рослини є чуйними організмами, здатними до витонченої поведінки, — сказав Річард Карбан, професор, який вивчає взаємодію між травоїдними тваринами та рослинами-господарями. – Однак це не слід інтерпретувати як доказ того, що рослини активно спілкуються, видаючи звуки».

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Тайванський вузол: чому на острові Тайвань дуже пильно стежать за війною в Україні?
Тайванський вузол: чому на острові Тайвань дуже пильно стежать за війною в Україні?

Китайська пропаганда дослівно нагадує російську…

Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф
Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф

Зміни в документі відобразили перехід росії до суперпрезидентської форми влади…

Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»
Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»

Викликає аномальне згортанням білків і робить дірки у мозку…

Таємниця Місяця: у 1962 році співробітник НАСА виявив, що супутник Землі в середині порожній
Читати більше