Топ-7 надзвичайних сміттєзвалищ світу

Топ-7 надзвичайних сміттєзвалищ світу
Поширити в соціальних мережах:

Звалища з відходами – це не завжди захаращення планети. Часто з гір відходів можна отримувати і вигоду. А інколи вони можуть ставати справжніми визначними пам’ятками!

  • Велике американське звалище шин

У 1950-х роках американець на ім'я Ед Філбін вирішив, що рано чи пізно старі покришки будуть коштувати серйозних грошей – і почав їх колекціонувати. За 30 років чоловік зібрав близько 42 мільйонів старих шин. Всі вони валялися в одній великій купі неподалік шосе №5 в Каліфорнії.

В кінці 1980-х чи Філбін продав всі свої шини приватним компаніям, які побудували поряд невелике підприємство по перетворенню старої гуми в електроенергію. Проект одразу привернув увагу влади, якій не сподобалося, що завод почав активно палити гуму, забруднюючи повітря.

А наприкінці 1989 року в смітник вдарила блискавка, і почалася пожежа. Шини горіли місяць, і ніхто нічого не міг вдіяти. Зрештою, мільйони покришок згоріли, так і не перетворившись на електроенергію.

  • Найбільше в світі кладовище старих автомобілів

У 50 милях від Атланти розташовується ділянку лісу, повна іржавих машин. На табличці написано: "Найстаріше у світі кладовище автомобілів, 80 років". У "місті старих машин" понад чотири тисячі класичних автомобілів, більшість з яких 1972 року випуску або старше. Це Форди, Кадилак і навіть рідкісна молочна вантажівка Mack, вироблена в 1941 році.

Історія кладовища старих автомобілів сягає своїм корінням в 1931 рік, коли сім'я Льюїс відкрила в містечку Уайт універмаг. Вони продавали найрізноманітніші речі – від автозапчастин до одягу. Коли США вступили в Другу світову війну, і такі ресурси як сталь і шини стали закінчуватися, Льюїс додали до свого бізнесу звалище. Вони купували старі машини, розбирали їх і продавали запчастини. До кінця 40-х років універмаг перетворився на повноцінний майданчик збору і обробки автомашин. Саме тоді народився нинішній власник кладовища Дін Льюїс.

  • Відстійник зараженої техніки у Чорнобилі

Всі знають про катастрофу на Чорнобильській АЕС, але мало хто замислювався про те, що ж стало з технікою, за допомогою якої боролися з наслідками катастрофи. Частину її, найбільш заражену, або закопали в могильниках, або ж поклали в основу саркофага, яким накрита уражена частина АЕС. Однак більша частина машин і вертольотів до недавнього часу стояла в спеціальному відстійнику неподалік від українського села Розсоха.

  • Кладовище літаків в США

Кладовище військових і цивільних літаків в Арізоні претендує на звання найбільшого авіаційного некрополя в світі. Його площа становить понад 6500 га, і на цій території повільно руйнуються 40 різних апаратів космічного призначення, а також понад 4000 літаків.

З'явилося воно відразу після Другої світової війни, як своєрідний музей-сховище. Місце вибрали за сухий клімат і твердий ґрунт, що дозволяв зберігати літаки на непідготовлених майданчиках. За оцінками фахівців, загальна вартість всіх об'єктів, що знаходяться на арізонському кладовищі, оцінюється приблизно в 35 млрд доларів.

  • Гігантські поклади деревини у Швеції

Ураган Гудрун (Ервін), який обрушився на Північну Європу в січні 2005 року, заподіяв справжні лиха в Швеції і Данії. Незвичайним наслідком цього урагану стало створення найбільшого в світі сховища поваленої деревини.

Акуратні шведи ретельно зібрали більшу частину завалених ураганом дерев і в околицях міста Бюхольм створили величезний склад довжиною близько кілометра, що складається з декількох рядів складених колод. Утилізація дерев почалася в 2008 році і не закінчена дотепер.

  • Скляний пляж

В США існує місце, де знаходиться найбільше сховище маленьких скелець. Називається цей пляж Sea Glass Beach, а знаходиться він поруч з містом Форт-Бреґ в Каліфорнії.

Зрозуміло, скло з'явилось на пляжі не просто так. Справа в тому, що це скелясте океанське узбережжя в середині XX століття активно використовувалося як звалище. Щоб звільнити місце для нового сміття, старе місцеві жителі просто підпалювали. Зрозуміло, що скло горить погано, так що дуже скоро пляж покрився битим склом, яке під впливом хвиль стало маленькими різнокольоровими скельцями.

  • Кладовище гігантських кораблів

Чіттагонг – друге за величиною місто в Бангладеш і один з найбільших портів країни й південно-східної Азії. А ще в його околицях знаходиться знамените кладовище гігантських кораблів, яке щорічно поповнюється десятками нових "постояльців", просто кинутих своїми власниками. 

Для місцевих жителів ці кораблі є невичерпним джерелом заробітку – з них тягнуть все, що можна і що не можна, включаючи елементи обшивки.

За матеріалами: dailymail.co.uk, delfi.lv, gizmodo.com.au, 2famous.tv, airteamimages.com 

Читайте також: 

Найвище сміттєзвалище у світі: на що перетворився Еверест

Україна перетворюється на величезне звалище сміття

Відпочинок на сміттєзвалищі: у Копенгаґені збудували гірськолижний спуск на даху сміттєвого заводу

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
Читати більше