9 міфів про екологію, в які ми всі віримо

9 міфів про екологію, в які ми всі віримо
Поширити в соціальних мережах:

Дбаєте про навколишнє середовище? Зверніть увагу на поширені помилки, які ми всі робимо!

Те, яким повітрям ми дихаємо, яку воду ми п'ємо і чи вчасно вивозять сміття з нашого двору, безпосередньо впливає на якість життя. Часто люди намагаються зробити особистий внесок в захист навколишнього середовища: економлять воду і електрику, здають макулатуру, пересідають на електромобіль.

Однак спробуємо розвіяти найпоширеніші помилки в сфері екології, які міцно засіли в наших головах, але при цьому не мають під собою наукових обґрунтувань.

Міф № 1: Енергозберігаючі лампочки безпечніші для навколишнього середовища

Те, що енергозберігаючі лампочки економлять до 80% енергії, це правда. Однак вони представляють несподівані ризики для людини і навколишнього середовища. Ряд дослідників стверджує, що сильне ультрафіолетове випромінювання ламп останнього покоління може бути однією з причин виникнення раку грудей у жінок, а в певних умовах їх світло може пошкодити клітини шкіри.

Крім того, у всьому світі й досі не вирішено питання з переробкою та утилізацією енергозберігаючих лампочок, до складу яких входять фосфор і ртуть.

Міф № 2: Перехід на електромобілі допоможе скоротити шкідливі викиди в атмосферу і зупинити глобальне потепління

Електромобілі екологічніше за бензинові, але лише за потреби, а враховувати варто весь життєвий цикл: від етапу виготовлення до відправлення машини на звалище. Виробництво електрокарів завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Наприклад, видобуток нікелю для батарей електромобілів пов'язана з високою температурою переробки, що не дуже в'яжеться з екологічністю процесу. Також до сьогодні не вирішена проблема утилізації батарей. Навіть в розвинутих країнах переробляється не більш як 5% батарей – джерела токсичних газів

Якщо правда хочете дбати про навколишнє середовище, постарайтеся скоротити використання автомобіля взагалі. Іноді корисніше пройтися пішки або проїхати на велосипеді.

Міф № 3: Носити одяг з синтетики екологічніше, ніж з натуральних матеріалів

Якщо подивитися на те, як впливає на навколишнє середовище вже зношений одяг, то з'ясується, що речі з натуральних тканин відмінно розкладаються, а з синтетичних – не дуже. Згідно зі статистикою, на сьогоднішній день в світі переробляється тільки близько 15% всього текстилю. Крім того, при кожному пранні речей з синтетики в стічні води потрапляє шкідливий мікропластік.

Ідеальний варіант – носити одяг з натуральних тканин і віддавати зношені речі на переробку. Також можна віддавати обридлі речі в секонд-хенди і брати участь в модних сьогодні гаражних розпродажах і блошиних ринках.

Міф № 4: Паперові пакети краще за пластиковіПроблема сучасних пластикових пакетів в тому, що вони розкладаються більше 100 років. Однак паперові пакети, на жаль, не рятують ситуацію. Так, їх можна переробляти, але виготовлення і транспортування таких пакетів часом вимагають значно більше енергії, ніж вироби з поліетилену. Згідно з даними Грінпісу, при виробництві паперових пакетів в атмосферу викидається на 70% більше шкідливих речовин, скидання у водойми збільшуються в 50 разів, а вуглецевий слід пакета з паперу в 3 рази більше, ніж пластикового.
Набагато екологічніше та зручніше купити красиву сумку з міцної бавовняної тканини і носити з собою, коли вирушаєте на шопінг.

Міф № 5: Косметика та побутова хімія без екомаркування шкодять навколишньому середовищуЕкологічні маркування на кшталт "листка життя" чи позначки Organic – це більше маркетингові виверти, ніж реальна допомога планеті. Насправді якщо упаковки від будь-яких косметичних та миючих засобів належним чином утилізуються і переробляються, то особливої шкоди навколишньому середовищу вони не завдадуть.

Міф № 6: Економія води і електрики приносить користь планетіПри економії ресурсів виникає цікава колізія: ми економимо воду і електрику, а надлишками розпоряджаються корпорації і велика промисловість. Наприклад, якщо ми скоротимо споживання водопровідної води, то забудовники зможуть побудувати ще один будинок, використовуючи старі водопровідні мережі. Крім того, звичайний городянин, що живе в квартирі, витрачає вкрай мало ресурсів у порівнянні з яким-небудь заводом. Так що від того, що ми станемо більш економними, природі легше не стане, хіба що зменшиться наш рахунок за комунальні послуги. Має сенс заощаджувати ресурси тільки з точки зору фінансової вигоди особисто для вас.

Міф № 7: Збір макулатури зменшить вирубку лісу

На жаль, скільки б макулатури ми не здали, вирубку лісів зупинити не вийде. Просто більшість дерев піде не на папір, а, наприклад, на біопаливо. Так само переробка старого пластика не зменшує виробництво нового. Це не взаємозамінні процеси: новий пластик використовується для інших цілей. Згідно з дослідженнями, ринок пластикових виробів зростає кожен рік.

Міф № 8: Автомобілі – головна причина забруднення повітря

Існує поширена статистика, що автомобілі стають причиною 80% забруднення повітря у великих містах. Однак в ній не враховуються серйозні викиди вуглекислого газу від звичайних побутових джерел, наприклад від кухонних газових плит. Крім того, промисловий метан від діяльності підприємств нафтової і газової галузей забруднює повітря сильніше. При цьому близько 75% забруднення атмосферного повітря викликано природними причинами: виверженням вулканів, пиловими бурями, лісовими пожежами. Таким чином, вихлопні гази машин – не найбільша загроза для атмосфери.

Міф № 9: У глобальному потеплінні винна людина

Те, що клімат планети змінюється, це правда. У зміні погодних умов звинувачують викиди в атмосферу вуглекислого газу від джерел, які створила людина. Але роль людини в цьому сильно перебільшена. Так, щорічний викид вуглекислого газу з Світового океану в кілька разів більше, ніж антропогенний. Людський фактор – лише одна з причин так званого глобального потепління, поряд зі зміною сонячної активності або виверженням вулканів.

За матеріалами AdMe

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Тайванський вузол: чому на острові Тайвань дуже пильно стежать за війною в Україні?
Тайванський вузол: чому на острові Тайвань дуже пильно стежать за війною в Україні?

Китайська пропаганда дослівно нагадує російську…

Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф
Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф

Зміни в документі відобразили перехід росії до суперпрезидентської форми влади…

Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»
Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»

Викликає аномальне згортанням білків і робить дірки у мозку…

Таємниця Місяця: у 1962 році співробітник НАСА виявив, що супутник Землі в середині порожній
Читати більше