Таємниця маленьких «Драконів»: під стелою у Вірменії знайшли давнє поховання унікальних немовлят

Таємниця маленьких «Драконів»: під стелою у Вірменії знайшли давнє поховання унікальних немовлят
Поширити в соціальних мережах:

Вони були родичами другого ступеня, але…

У Вірменії археологи зробили виняткове відкриття, розкривши таємницю двох немовлят, похованих під стародавнім «каменем дракона», пише видання iflscience. Близько 1600 року до нашої ери доісторичні люди поставили 3,5-метровий базальтовий камінь над курганом поблизу сучасного села Лчашен. Під цим каменем поховали рештки дорослої жінки та двох новонароджених дітей.

Як зазначено в дослідженні, опублікованому в Journal of Archaeological Science: Report, спочатку дослідники вважали, що діти були близнюками. Однак новий аналіз вказує на складніші стосунки. Вчені визначили, що діти, яких назвали Драконом 1 і Драконом 2, були родичами другого ступеня. Це означає, що вони мали близько 25% спільної ДНК, але їхні точний зв'язок залишається невідомим.

«Камені дракона» — це стели з вирізьбленими зображеннями тварин. Вони зазвичай знаходяться в гірських регіонах сучасної Вірменії, Грузії та Туреччини. Вважається, що вони названі так через місцеві легенди про драконів, які охороняють воду та грім. Наразі виявлено близько 150 таких каменів, і вони часто знаходяться біля водойм.

Камінь, під яким були знайдені немовлята, є прикладом стилю vellus. На ньому зображено вола, з рота якого витікає рідина. Можливо, це символізує воду або кров. Камінь був виявлений у 1980 році на стародавньому кладовищі Хамалірі Тарацк біля озера Севан.

Останки дітей було досліджено в Мецаморському історико-археологічному музеї-заповіднику. Радіовуглецеве датування показало, що діти померли між 1616-1503 роками до нашої ери. Антропологічний аналіз підтвердив, що вони померли у віці від 0 до 2 місяців.

Хоча точні стосунки між немовлятами визначити важко, дослідники вважають, що вони могли бути зведеними сестрами. Це означає, що їхня мати виношувала близнюків від різних батьків — рідкісне явище, відоме як гетеропатеринська суперфекундація. Щоб підтвердити цю теорію, потрібні додаткові дослідження, включаючи аналіз дорослого скелета, який наразі втрачено.

Дослідники зазначають, що поховання дітей під монументальним каменем дракона є унікальним. У Вірменії доби пізньої бронзи такі поховання були рідкісними, що робить це відкриття винятковим. Цей факт може пояснити, чому дітей поховали під таким важливим пам’ятником.

Читай також:

Фото: Bobokhyan et al, Journal of Archaeological Science: Reports
 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше