Поєднував птахів і рептилій: вчені дослідили унікальні скам'янілості динозавра зі «скляною» шкірою

Поєднував птахів і рептилій: вчені дослідили унікальні скам'янілості динозавра зі «скляною» шкірою
Поширити в соціальних мережах:

Це відкриття стало справжньою сенсацією в палеонтології…

Науковці зробили захоплююче відкриття. Вони дослідили унікальну скам'янілість динозавра, що зберіглася у вигляді скла, повідомляє видання iflscience. Це дозволило виявити, що у динозавра була шкіра, яка поєднувала луску та пір'я. Такого типу збереження раніше не знаходили у хребетних.

Динозавра, якого виявили, звати Psittacosaurus. Перші його скам'янілості знайшли ще у 1922 році. Проте нові знахідки показали, наскільки дивною була його шкіра. Він жив у ранній крейдяний період, між 135 і 120 мільйонами років тому. Це був час, коли динозаври почали еволюціонувати у птахів.

Нові дослідження, опубліковані в журналі Nature Communications, показують, що у пситакозавра було пір'я лише на хвості. В інших частинах тіла шкіра була різною. Там, де було пір'я, шкіра була м'якшою, як у сучасних птахів. Залисини були лускатими. Це може свідчити про те, що на ранніх стадіях еволюції пір'я шкіра рептилій допомагала виконувати важливі функції.

Скам'янілість шкіри не можна було побачити неозброєним оком. Проте за допомогою ультрафіолетового світла дослідники змогли виявити плями на зразку Psittacosaurus. Потім вони використали рентгенівські промені та інфрачервоне світло, щоб розглянути деталі збереженої шкіри.

«Скам'янілість справді є прихованою дорогоцінною перлиною, — зазначив доктор Зісяо Ян з Університетського коледжу Корка. – Шкіра не була помітна неозброєним оком і залишалася прихованою, доки зразок не передали Нанкінському університету в 2021 році. Лише під ультрафіолетовим світлом можна побачити яскраве оранжево-жовте світіння».

Найбільше здивування викликав хімічний склад викопної шкіри. Вона складається з кремнезему, як скло. Такий тип збереження ніколи раніше не знаходили у хребетних. Це відкриття свідчить про те, що ще багато скам'янілостей із прихованими м'якими тканинами очікують на відкриття.

Команда дослідників вважає, що їх відкриття показує, що шкіра, схожа на пташину, з’являлася лише на оперених ділянках шкіри динозавра. Решта шкіри залишалася лускатою, як у рептилій. Така спеціалізована шкіра, можливо, допомагала динозаврам краще захищати себе від травм, зневоднення та паразитів.

Читай також:

Фото: доктор Zixiao Yang

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше