Найдовший експериментів у світі: як найстаріша акумуляторна батарея працює вже понад 180 років?

Найдовший експериментів у світі: як найстаріша акумуляторна батарея працює вже понад 180 років?
Поширити в соціальних мережах:

Це Oxford Electric Bell, або дзвін Кларендона…

В університеті Оксфорда знаходиться один з найдовших наукових експериментів у світі. Це Oxford Electric Bell, або дзвін Кларендона, який безперервно працює з 1840 року, пише видання iflscience. Незважаючи на те, що його ледве чути, він дивує своєю довговічністю.

Професор фізики преподобний Роберт Уокер придбав цей дзвін у 1840 році. Зараз його можна побачити в лабораторії Кларендона, захищеним двома шарами скла. Це дзвін також відомий як Clarendon Dry Pile – тип батареї, яка складається зі стопок металевих дисків. Вона відрізняється тим, що працює дуже довго. Однією з причин є те, що дзвін споживає дуже мало енергії. Він рухається назад і вперед, і маленький свинцевий дзвіночок торкається двох дзвонів з обох боків. Дзвіночок безперервно заряджається та розряджається.

Доктор Роберт Тейлор з BBC пояснив, що невелика кількість заряду просочується між двома кінцями. Єдина втрата енергії відбувається через опір повітря. Це допомагає зберігати енергію і продовжувати роботу дзвону.

Склад батареї, що живлять дзвін, залишається загадкою. Вчені припускають, що вони схожі на батареї, створені італійським священиком і фізиком Джузеппе Замбоні. Купа Замбоні складалася з приблизно 2000 пар дисків олов’яної фольги, приклеєних до паперу, просоченого сульфатом цинку та покритого діоксидом марганцю.

Батареї Oxford Electric Bell запечатані зовнішнім покриттям, що містить сірку. Це робить їх схожими на свічки. Однак, якщо їх відкрити, експеримент буде зіпсовано. Тому точно невідомо, з чого вони зроблені. Дзвонити він може ще п’ять або десять років. За останні 40 років він помітно сповільнився. Доктор Тейлор зазначив, що причиною зупинки буде розрядка батарей.

«Усі батареї з часом розряджаються», - сказав вчений.

Таким чином, Oxford Electric Bell залишається унікальним науковим експериментом, який демонструє дивовижну довговічність ранніх батарей.

Читай також:

Фото: LeoPanthera/Wikicommons

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Загублена історія: несподівані факти про шлях шведсько-українського війська на початку 18 століття
Під час трансу в жінку вселився гуманоїд з іншої цивілізації: що він розповів?
Герої так званої СВО зазнають жорстокості від співвітчизників: як росіяни «шанують» своїх ветеранів?
Невідома історія, або «Ханська Україна»: як козаки Запорізької Січі опинилися на Османській землі?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?

Кремлівські пропагандисти вміло маніпулюють розумом своїх людей…

Читати більше