Отрута у 1000 разів сильніша за ціанід: ТОП-5 отруйних морських істот, що ховаються у воді

Отрута у 1000 разів сильніша за ціанід: ТОП-5 отруйних морських істот, що ховаються у воді
Поширити в соціальних мережах:

Перебуваючи в морі, завжди варто бути обережними і уникати контакту з…

Морські глибини приховують в собі дивовижний і різноманітний світ, але серед них є істоти, здатні завдати серйозної шкоди людині через свою потужну отруту. Ось ТОП-5 найотруйніших морських істот, які ховаються у водах нашої планети, про які написали на порталі Livescience:

Блакитнокільчасті восьминоги (Hapalochlaena)

Синій кільчастий восьминіг зустрічається переважно в коралових рифах навколо Південно-Східної Азії та Австралії. Відомо всього про чотири види синьокільчастих восьминогів і усі вони дуже отруйні й можуть вбити людину всього за кілька хвилин. Отрута містить нейротоксин під назвою тетродотоксин, який у 1000 разів сильніший за ціанід, і немає жодної протиотрути, яка б йому протистояла. 

Синьокільчасті восьминоги зустрічаються в тропічних і субтропічних водах Індійського і Тихого океанів. Цей вид отримав свою назву завдяки красивим кільцям — позначки з’являються лише тоді, коли восьминоги відчувають загрозу або збираються використати свою смертельну отруту.

Укуси часто безболісні, але отрута викликає параліч, який може призвести до дихальної недостатності. Ефекти можуть виникати швидко або повільніше, тому смерть може настати в будь-який час – від 20 хвилин до 24 годин після потрапляння токсину в організм.

Австралійська скринькова медуза (Chironex fleckeri)

Австралійські коробчаті медузи вважаються одними з найнебезпечніших тварин океану для людини. Вони живуть навколо Північної Австралії та Південно-Східної Азії. Їхні щупальця досягають трьох метрів у довжину та мають прозорі дзвіночки розміром близько 30 сантиметрів.

Отрута вводиться через спеціалізовані клітини в щупальцях, які називаються нематоцистами. Їхні укуси неймовірно болючі та можуть спричинити параліч і серцеву недостатність протягом кількох хвилин, якщо ввести достатню кількість отрути. Відомо, що вони вбили понад 70 людей у ​​минулому столітті, але кількість загиблих, ймовірно, набагато вища через брак доступних даних.

Коробчата медуза Іруканджі (Carukia barnesi)

З приблизно 50 відомих видів коробчатих медуз Іруканджі є однією з найвідоміших і навіть має синдром, названий на її честь — синдром Іруканджі. Назва «Irukandji» походить від аборигенів району Кернс в Австралії, де цей вид часто зустрічається. Цей вид дуже маленький, досягаючи лише 2 см у діаметрі та лише з чотирма щупальцями, але він має потужну силу. І небезпеку становлять не тільки щупальця — дзвіночок також містить нематоцисти, що містять отруту.

Укус сам по собі легкий, але більш серйозні симптоми можуть виникнути через 20-40 хвилин. До них відносяться сильний біль, судоми м’язів, високий пульс і артеріальний тиск, рідина в легенях і потенційно небезпечні для життя серцеві ускладнення. В Австралії щороку відбувається від 50 до 100 госпіталізацій через синдром Іруканджі.

Португальський кораблик (Physalia physalis)

Португальський кораблик, якого часто помилково приймають за медузу, насправді є отруйним сифонофором, який складається з колонії спеціалізованих особин, відомих як зооїди, які працюють разом як одне ціле. Португальський кораблик складається з чотирьох різних частин, або поліпів — сечового міхура, щупалець, травної системи та репродуктивної.

Верхній поліп утворює наповнений газом синьо-фіолетовий міхур, який розташований над водою і дав назву виду. Вважається, що він нагадує старий військовий корабель.

Подібно до медуз, португальські кораблики також мають жалючі щупальця, довжина яких може становити близько 10 м, які використовуються для лову та паралізування риби. Ці щупальця можуть завдати болючого уколу, коли до них торкаються люди, навіть якщо португальський кораблик мертвий. Укуси можуть викликати шок і лихоманку. Були зареєстровані летальні випадки, але вони надзвичайно рідкісні.

Конус географічний  (Conus geographus)

Існує понад 1000 видів шишкоподібних равликів, які відрізняються за розміром і мають раковини конічної форми. Ці молюски є хижими і мають наповнені отрутою гарпуноподібні змінені зуби, які вони використовують, щоб паралізувати свою здобич — зазвичай дрібну рибу, безхребетних та інших конусних равликів.

Не всі шишкоподібні равлики небезпечні для людини, але один вид, який зустрічається в рифах Індо-Тихоокеанського регіону, безсумнівно. Конусні равлики можуть вирости до 15 см у довжину. За оцінками, їх отрута містить понад 10 000 активних сполук, і укус може викликати параліч дихання, що призводить до смерті. Відповідно до дослідження, опублікованого у 2016 році в Міжнародному журналі клінічної фармакології та терапії, за останні 30 років конусоподібні равлики стали причиною приблизно 15 смертей.

Це лише кілька прикладів з численних отруйних морських істот, які перебувають у водах нашої планети. Перебуваючи в морі, завжди варто бути обережними і уникати контакту з небезпечними видами, щоб уникнути серйозних наслідків для здоров'я.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Які речі шокували британців на Донбасі, які приїжджали працювати до регіону у 19-му столітті?
Пророцтва Ванги про Україну: ясновидиця передбачила анексію Криму за 34 роки до того, як це сталося
Підліток Льодовикового періоду: яке було життя юнака з найстарішим випадком карликовості?
Підліток Льодовикового періоду: яке було життя юнака з найстарішим випадком карликовості?

Його поява могла спричинити певне непорозуміння в громаді…

Ветерани на шляху до успіху: як військові відкривають успішні бізнеси в Україні
Ветерани на шляху до успіху: як військові відкривають успішні бізнеси в Україні

Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…

Сенсаційне відкриття про крилатого лева з площі Сан-Марко: символ Венеції має китайське походження
Сенсаційне відкриття про крилатого лева з площі Сан-Марко: символ Венеції має китайське походження

Виявили також схожість між головою лева та стилем скульптур династії Тан…

Міф про російську космічну наддержаву: чому без українців Гагарін не полетів би за межі Землі?
Міф про російську космічну наддержаву: чому без українців Гагарін не полетів би за межі Землі?

Основа радянської космічної програми – це український інтелект…

Читати більше