Марсіанська атмосфера під загрозою: загадковий вибух на Сонці може викликати полярні сяйва на Марсі

Марсіанська атмосфера під загрозою: загадковий вибух на Сонці може викликати полярні сяйва на Марсі
Поширити в соціальних мережах:

Сонце вразило нас несподіваним подарунком у вигляді загадкового вибуху…

Вибух на Сонці може мати далекосяжні наслідки для нашого сусіда у Сонячній системі — Марсу. Такий випадок є вкрай рідкісним і викликає серйозні турботи серед науковців та астрономів, пише видання Livescience.

26 серпня супутники, обертаючись навколо Землі, зареєстрували несподіваний вибух на зворотному боці Сонця. Подальший аналіз виявив, що це був сонячний спалах класу М, другий за потужністю вид сонячного виверження. Однак найбільш вражаюче в цьому сценарії — відсутність попередніх ознак сонячних плям, зазвичай відомих як темні, сильно намагнічені плями на поверхні Сонця, з яких зазвичай починаються сонячні спалахи. Це викликає додаткові питання щодо природи цього вибуху.

Після сонячних спалахів іноді виникають корональні викиди маси (CME) — швидкорухомі хмари намагніченої плазми та радіації, які рухаються в космосі. І хоча CME, що настали після спалаху класу М, не були великою загрозою для Землі, за останні кілька днів вчені зрозуміли, що цей конкретний CME, швидше за все, вдариться в Марс 1 вересня.

Якщо CME вдарить у Червону планету, це може викликати слабке ультрафіолетове полярне сяйво та потенційно пошкодити атмосферу Марсу. На Землі полярні сяйва виникають через поглинання випромінювання від сонячних бурь або сонячного вітру газом у верхніх шарах атмосфери. Проте через тонку атмосферу Марсу і відсутність належної магнітосфери, полярні відображення на Марсі є набагато слабкішими і можуть з'явитися практично в будь-якій точці планети. Великі CME можуть ще більше знищити слабку атмосферу Марсу через його слабке магнітне екранування.

Інші спостереження полярних сяйв на Марсі Полярні сяйва на Марсі були помічені науковцями кілька разів у минулому. У 2022 році орбітальний апарат марсіанської місії Об'єднаних Арабських Еміратів «Надія» зафіксував полярні сяйва, що рухалися по всій планеті. Раніше, у 2014 році космічний корабель NASA Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) виявив полярні сяйва в північній півкулі Марсу, а в 2004 році космічний корабель Європейського космічного агентства Mars Express помітив полярні сяйва в південній півкулі планети.

Вчені зауважують, що майбутні полярні сяйва на Марсі можуть стати більш імовірними, коли Сонце досягне свого сонячного максимуму — найактивнішої фази сонячного циклу, що відбувається приблизно раз на 11 років. Спочатку передбачалося, що сонячний максимум розпочнеться приблизно у 2025 році, але нові дані підказують, що це може відбутися раніше та бути більш потужним.

Читай також:

Фото: NASA/SOHO

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Продають серця, кістки та очі українців Заходу: нові фейки рф про «чорну трансплантологію» в Україні
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля

Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…

Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет
Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет

Сталося це під час розкопок кургану Домузтепе у південній Туреччині…

Таємна змова американських мільярдерів: чому насправді заборонили використання конопель?
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»

7-й тур Української прем'єр-ліги…

Броня безсмертя: до V століття померлих правителів Китаю одягали в таємничий костюм з нефриту
Читати більше