На римському смітнику у Франції знайшли стародавню статуетку богині Венери

На римському смітнику у Франції знайшли стародавню статуетку богині Венери
Поширити в соціальних мережах:

Знайшли її археологи під час розкопок римського сміттєзвалища у місті Ренн…

Археологи з Інституту національних досліджень archéologiques preventives (Inrap) проводили розкопки в районі вулиці д'Антрейн у рамках підготовки до будівництва нового житла, передає HeritageDaily. 

Команда виявила стародавній кам’яний кар’єр галло-римського періоду на околиці римського міста Condate Riedonum (Rennes), також відомого як Civitas Riedonum, яке було розташоване в колишньому племінному центрі галльських Riedones.

Кар'єр датується 1-м століттям нашої ери і був джерелом бріоверського сланцю, який зустрічається в басейні Ренн. Римляни добували будівельний матеріал для будівництва фундаментів і вуличних плит у Кондаті, однак, оскільки покладів стало менше, кар’єр був покинутий і використовувався як звалище сміття протягом 2-го століття нашої ери.

Розкопки накопичених шарів римського сміття виявили безліч знахідок, включаючи фрагменти керамічного посуду, кілька теракотових статуеток божеств, монети та предмети прикрас (фібули), з найбільш помітних відкриттів була статуетка Венери.

У римському пантеоні Венера — це богиня, яка асоціюється з коханням, красою, бажанням, сексом, родючістю, процвітанням і перемогою. Згідно з римською міфологією, вона була предком римського народу через свого сина Енея, який пережив падіння Трої та втік до Італії. Римляни адаптували міфи та іконографію її грецького аналога, Афродіти, де вона стала шануватися в римській релігії під численними культовими назвами.

Статуетка датується 1-2 століттями нашої ери і зображує оголену Венеру заввишки 10 см, виготовлену з теракоти. Вона зображена, тримаючи волосся, а на голові у римського божества значний головний убір.

До пізнього середньовіччя кар’єр був повністю засипаний і знову зайнятий доказами ремісничої та/або домашньої діяльності. У верхніх стратиграфічних шарах команда виявила залишки дерев’яних будівель (у вигляді стовпових ям), печі та труби XVII століття .

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше