Несподіване відкриття: пожежа в соборі Нотр-Дам показала дослідникам дивовижні таємниці його будівництва

Несподіване відкриття: пожежа в соборі Нотр-Дам показала дослідникам дивовижні таємниці його будівництва
Поширити в соціальних мережах:

Бригади почали роботу над собором у 1163 році та закінчили у 1345 році…

Пожежа 2019 року в Соборі Паризької Богоматері знищила дерев’яний дах готичної споруди та повалила її культовий шпиль. Але катастрофа має невелику перевагу: через пожежу та процес реставрації, що триває, дослідники отримують безпрецедентний погляд на внутрішню роботу собору, пише видання Smithsonianmag.

Відповідно до статті, опублікованої в журналі PLOS One, були знайдені великі залізні скоби, які скріплюють кам’яні блоки собору. У світлі цього несподіваного відкриття вчені кажуть, що Нотр-Дам є першим відомим готичним собором, де так широко використовували залізо як будівельний матеріал.

іваіп

Бригади почали роботу над собором у 1163 році та закінчили у 1345 році. Тепер дослідники знають, що вони використовували потужні залізні скоби — довжиною майже 20 дюймів і вагою від 3 до 9 фунтів — для зміцнення кам’яних блоків, з яких складаються стіни собору, проходи нефів і трибуни. До пожежі скоби підтримували несучі частини собору, «що вказує на те, що залізо суттєво покращило структурну цілісність собору», як пише Ісаак Шульц з Gizmodo .

Залізо також служило естетичним цілям: скоби дозволили середньовічним будівельникам побудувати велику, міцну конструкцію, яка виглядає тонкою та витонченою.

іввв

«Порівняно з іншими соборами, такими як Реймс, структура Нотр-Дам у Парижі легка й елегантна», — каже історик мистецтва з Університету Алабами Дженніфер Фелтман.

Будівельники у Франції встановили залізну арматуру в інших середньовічних соборах, зокрема в Бове, Шартрі та Бурже. Однак ці споруди були побудовані після Нотр-Даму.

піп

Дослідники проаналізували 12 історичних пам’яток собору. Використовуючи радіовуглецеве датування, вони дізналися, що вони були виготовлені на ранніх етапах будівництва, приблизно в 1160 році. Вони також сподіваються дізнатися, звідки взялося залізо.

«Ми намагаємося з’ясувати, локальне воно чи більш віддалене, — каже історик з університету Paris 8 провідний автор Максим Л’Ерітьє – Існують також різні джерела руди залежно від того, в 12 чи 13 столітті відбулося будівництво. Ми знаємо, що єпископ (собору) помер наприкінці 12-го століття, тому можливо, що новий ресурс руди був використаний роками пізніше. Ми повинні знати більше за рік-два».

Окрім залізних скоб, реставраційні роботи розкрили деякі інші дивовижні таємниці: минулої весни археологи знайшли два свинцевих саркофаги, поховані під підлогою собору Нотр-Дам. У грудні вони  оголосили, що впізнали один набір останків як Антуана де ла Порта, верховного священика, який помер у 1710 році. В іншій труні знаходився скелет невпізнаного чоловіка, ймовірно, вершника, з більш раннього періоду.

ввмм

Можливо, буде більше відкриттів. Вчені продовжують наполегливо досліджувати та ремонтувати собор, який планується знову відкрити в грудні 2024 року .

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше