Космічна «парасолька» для Землі, розміром 1,5 млн км²: нове неординарне рішення для кліматичної кризи

Космічна «парасолька» для Землі, розміром 1,5 млн км²: нове неординарне рішення для кліматичної кризи
Поширити в соціальних мережах:

Група вчених заявляє, що може запустити прототип протягом декількох наступних років…

Зараз ситуація із кліматичною кризою на нашій планеті досягла свого апогею, і з кожним роком стає все гірше. Тому науковці звертаються до досить нетипового рішення – величезної «парасольки», яка плаватиме у космосі, пише видання The New York Times.

Основна ідея полягає в тому, щоб створити величезний сонячний заслон і відправити його в далеку точку між Землею і Сонцем, щоб заблокувати невелику, але важливу кількість сонячної радіації, достатню для зниження глобального потепління.

Вчені розрахували, що якщо заблокувати трохи менше 2% сонячної радіації, цього буде достатньо для зниження температури на планеті на 1,5 градусів за Цельсієм. Ідея вже не нова і була на межі розмов про рішення кліматичних проблем протягом багатьох років. Проте, з погіршенням кліматичної ситуації інтерес до сонячних заслонів зростає, і все більше дослідників пропонують свої варіації. Існують навіть фонди, які сприяють розвитку цієї ідеї. Наприклад, команда з Массачусетського технологічного інституту розглядає можливість створення заслони з «космічних бульбашок». А астроном Іштван Сапуді з Інституту астрономії Університету Гаваї опублікував статтю, в якій запропонував прив'язати великий сонячний заслон до перепрацьованого астероїда.

Тепер вчені під керівництвом Йорама Розена з Техніону-Інституту індустрії космосу признаються, що готові побудувати прототип заслони, щоб показати, що ідея працює.

Щоб заблокувати необхідну кількість сонячної радіації, заслон має бути приблизно 1,5 мільйона км², а важити – 2,5 мільйони тонн. З такою масою його неможливо було б вивести в космос, тому проект має передбачати серію менших заслон, які не повністю блокуватимуть світло сонця, а лише надаватимуть трохи розсіяної тіні на Землю.

Критики ідеї сонячного заслону науковців зазначають, що сонячний заслон не замінить необхідності припинення спалювання вугілля, нафти та газу – основних чинників зміни клімату. Але при цьому допоможе стабілізувати клімат, поки будуть розглядатися інші стратегії мінімізації впливу на клімат.

Також вони вказують на те, що проект буде надто дороговартісним і не зможе бути реалізований вчасно, враховуючи швидкість глобального потепління, а можливість пошкодження заслону сонячними бурями чи зіткненням з космічними об'єктами може призвести до раптового та швидкого потепління з катастрофічними наслідками.

Для того щоб сонячний заслон став повноцінною робочою системою, він повинен бути стійким і оборотним. У запропонованому дизайні астронома Іштвана Сапуді 99% ваги заслону буде складатися з астероїда, що допоможе знизити вартість. Проте вартість проекту все одно складатиме багато трильйонів доларів. Але тим не менш ідея сонячних заслонів заслуговує на увагу.

Читай також:

Фото: Ізраїльський технологічний інститут Техніон та Інститут космічних досліджень Ашера

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше