У Києві відбувся спеціальний показ історичного документального циклу Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба»

Українські палаци. Золота доба
У Києві відбувся спеціальний показ історичного документального циклу Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба»
Поширити в соціальних мережах:

До спеціального заходу долучилися історики, культурні діячі, популяризатори української історії…

30 січня в Києві відбувся спеціальний показ другого сезону історичного документального циклу «Українські палаци. Золота доба». Нагадаємо, що програма також виходила в ефірі телеканалу 2+2. Проєкт створено командою Акіма Галімова, продюсера, автора та ведучого проєкту «Реальна історія», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Мета документального циклу — розповісти про життя і діяльність власників українських палаців – як тих, що стоять і за наших часів, так і тих, які не пережили буремне ХХ століття. А також разом з істориками, архітекторами з 3D реконструкцій і фахівцями VFX відтворити екстер’єри та інтер’єри втрачених маєтків, розкрити їхню історію, яку намагалася стерти радянська влада.

За словами продюсера Акіма Галімова, зйомки одного сезону історичного документального циклу зайняли приблизно рік, оскільки підготовка, розробка сценарію, відтворення палаців, монтаж — це кропітка робота. 

«На моє переконання, палаци — це двері в історію, через які можна розповідати про людей та реліквії. Щиро вдячний команді нашого продакшену, 3D-архітекторам — всім, хто був долучений до проєкту. Вдячний також партнерам з USAID та TCA, які вже четвертий рік підтримують цей проєкт», — прокоментував Акім Галімов.

До спеціального заходу долучилися історики, культурні діячі, популяризатори української історії, а також представники влади, які, крім перегляду першої серії про таємничу історію Підгорецького замку, стали учасниками обговорення можливостей відновлення об’єктів архітектурної спадщини України.  

«Сьогодні, майже після 2 років повномасштабного вторгнення, тактика Росії стає очевидною. Спроби применшити українську ідентичність є одним з елементів гібридної війни. Агентство США з міжнародного розвитку пишається тим, що допомогло створити два сезони історичного документального циклу “Українські палаци. Золота доба”. Цей проєкт засвідчує вміння українців відновлювати те, що було знищено війною», — додає Корі Джонстон, cпеціаліст з розвитку демократії Відділу програм з розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні. 

Своєю чергою заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко додав: 

«Безперечно війна та боротьба за ідентичність, збереження української культури та спадщини — надзвичайно важливі. Важливо, що це розуміють та підтримують і наші американські партнери, і українці, які створюють та знімають багато якісного продукту».

Після показу відбулася панельна дискусія, спікерами якої стали: український історик Олександр Алфьоров, начальниця управління культури й туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради Наталія Лозовська,  директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин та безпосередньо Акім Галімов. Модерував обговорення  ведучий 1+1 media та сценарист 1+1 Production. Originals Руслан Шаріпов, який є креативним продюсером проєкту. 

Під час дискусії йшлося про важливість повернення архівів в Україну, архітектурні рішення у відновленні частково зруйнованих маєтків, а також про роль палаців як туристичних магнітів.  

Зокрема, Олександр Алфьоров розповів про найпопулярніші міфи Підгорецького замку та пояснив, чому історії з ореолом загадковості перемагають. Наталія Лозовська розповіла про успішний кейс, як на місці провалля палацу Любомирських у Рівному вдалося зробити справжню атракцію — сучасний інтерактивний музей з VR-простором. Мар’яна Томин на прикладі палаців у Сокиринцях та Вишнівці розповіла про те, яке місце у внутрішньому туризмі займають палаци загалом. 

Переглянути, як пройшов офлайн-показ можна в сюжеті ТСН просто зараз.

До слова, проєкт «Українські палаци. Золота доба» доступний до перегляду на YouTube-каналі «Реальна історія» за цим лінком.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше