Автолайфхаки: як уберегти автомобіль від угону

Автолайфхаки: як уберегти автомобіль від угону
Поширити в соціальних мережах:

Що робити, щоб захистити улюбленого "залізного коня" від зловмисників?

Викрадають все – від дешевеньких "Жигулів" до нечувано дорогих іномарок. Якщо захочуть викрасти конкретно вашу машину, викрадуть у будь-якому разі, одностайно кажуть експерти-криміналісти. Сумна статистика викрадень лише підтверджує цю тезу. 

Не рятують ані механічні, ані "розумні" сигналізації. Автокрадії обминають механічні замки і найвигадливіші "секретки", викрадають машини і з освітлених вулиць, і зі стоянок з охороною. 

Однак у більшості випадків крадіжку можна попередити, якщо дотримуватись простих порад.

Найчастіше автотранспортні засоби викрадають в наступних місцях: 

  • На неохоронюваних автостоянках біля торгових центрів і супермаркетів

Дуже часто тут "чергують" авто викрадачі, які спостерігають за автомобілями, оцінюють їх і, побачивши відповідний екземпляр, викрадають його прямо серед білого дня. Важливо, що зловмисники оцінюють не тільки саму машину, але і поведінку автовласника. 

  • На парковках біля офісних будівель, фітнес-центрів тощо 

Там, де автомобіль залишається, як правило, не на одну годину, а охорона відсутня. 

  • У дворах будинків, де автомобілісти залишають свої машини, поки самі знаходяться вдома

Найчастіше викрадення з дворів здійснюється в нічний час. Темно, всі сплять і, навіть якщо спрацює сигналізація, злочинцеві легше буде швидко сховатися. 

  • З гаражів

Це відбувається не так часто, але все ж буває, особливо, якщо в гаражі сховали дорогу іномарку, на яку у викрадачів є замовлення. 

  • На трасі, посеред дороги

Це, мабуть, найбільш небезпечний для водія варіант, оскільки він може постраждати фізично. Силовим шляхом або методом обману, злочинці отримують ключі від автомобіля і просто їдуть на ньому. 

Що робити?

  • Закривати машину

Очевидна порада. Однак найчастіше страждають саме забудькуваті водії. В першу чергу злодій пошукає ті машини, в яких для нього люб'язно залишили відкритими двері або вікна. Страждаєте забудькуватістю? Придумайте якесь нагадування, яке не дозволить вам піти, залишивши авто відкритим. 

  • Встановити дорогу "сигналку"

На жаль, більшість власників авто нехтують цією примітивною порадою. Вражаюче, але факт — навіть у дуже дорогих авто часто стоять досить прості системи, які здатні зупинити лише випадкового і не дуже підготовленого викрадача. 

Дорога сигналізація сама по собі – не панацея. Але ускладнити угон може, і зловмисники можуть віддати перевагу більш легкій здобичі.

  • Додати механічний захист

Злочинці зазвичай не возяться з машиною більше кількох хвилин. Якщо викрасти автівку не виходить, вони залишають її в спокої. Ці перешкоди і різноманітні хитрощі можна створити як за допомогою фахівців з автосервісу, так і своїми руками.

Банальне блокування коробки передач окремим ключем може виявитися дієвим методом на деяких моделях авто, адже для його відключення зловмисникам доведеться розбирати ледь не пімашини.

Досвідчені експерти пропонують установку нештатних блокування коробки передач і капота. Дорогі системи зі складними замками і ключами можуть поставити в безвихідь навіть досвідченого злодія. А вибір механічних засобів захисту набагато більше, ніж електронних сигналізації і протиугінних систем. 

  • "Секретка"

Встановлена на автомобіль "секретка" від викрадення також вважається досить ефективним засобом. "Секретки" бувають електронними і механічними. Механічні "секретки" призначені для запобігання викрадення коліс, а електронні розмикають ланцюг живлення бензонасоса, реле запалювання або стартера, тим самим не дозволяючи завести двигун. 

  • Імобілайзер

Цей пристрій блокує відразу кілька електричних ланцюгів автомобіля і не дає запустити двигун в разі нештатної ситуації. Така ситуація виникає, якщо замінений чіп, встановлений в машину від угону або, що частіше, в автомобільний ключ, що знаходиться у власника. В цьому випадку, при обміні кодованим сигналом з блоком імобілайзера, код не співпадає, і ланцюги залишаються розірваними. Навіть якщо ваш автомобіль оснащений штатним імобілайзером, непогано його вдосконалити або встановити додатковий. Цей захід захисту буде серйозною перешкодою навіть для досвідчених викрадачів.

  • Ставити машину в гараж

Автомобіль, припаркований на вулиці – завжди більш легка здобич для злодія. Якщо у вас немає свого гаража або він розташований занадто далеко від будинку, то можна розглянути варіанти знімання. Так, це недешево, але, можливо, ці інвестиції окуплять себе з лишком. 

  • Паркуватися в безпечному місці

Якщо у вас немає гаража, а поруч з будинком або прямо у дворі є платна парковка, то не пошкодуйте грошей. До речі, користуючись послугами паркувальників, ви убезпечите машину і від нападок власне паркувальників. 

  • Не залишати цінності на видному місці

Телефон чи планшет, недбало залишений на передньому сидінні – це просто червона ганчірка для злодія. Не полінуйтеся і приберіть речі в багажник або хоча б на підлогу автомобіля, подалі від цікавих очей. 

В цей же пункт віднесемо будь-які провокації викрадачів, які допускають автовласники: якщо машини обладнана супутниковою системою, код не повинен бути записаний в машині, не віддавайте в автосервісі ключі з брелоком і міткою, завжди використовуйте сервісний режим. Не залишайте в бардачку гарантійні талони на установку протиугінних систем, на яких вказана схема системи.

  • Сховати замок запалювання

Кнопка, що дозволяє заводити машину без ключа – це приманка для шахрая, так що краще уникати її використання. Особливо дбайливі власники авто і зовсім ховають замок запалювання де-небудь, наприклад, під сидінням.

  • Зняти кермо

Навіть якщо ваша машина заводиться без ключа, зловмисникові досить складно буде виїхати куди-небудь без керма. Звичайно, постійно тягати з собою кермо – не варіант, але на ніч цілком можна забрати його додому. Або покладіть його в багажник – це теж затримає, а то і зовсім зупинить шахрая.

  • Нестандартне мислення

Викрадачі зацікавлені в тому, щоб збути викрадену машину. Це завдання ускладнюється, якщо машина прикметна й сильно відрізняється від стандартного заводського дизайну. Чим дивніше виглядає авто, тим менше шансів привернути увагу викрадачів. Тюнінг, аерографія і обвіси працюють краще, ніж будь-яка сигналізація.

Далеко не завжди викрадачі можуть ховати машини у фурах. Частіше їх женуть своїм ходом, просто змінивши номери. Тому таку машину складніше переганяти від місця викрадення до пункту призначення – її зупинять за орієнтуванням під час плану-перехоплення на першому ж посту ДАІ.

  • Купити машину, яка не цікавить викрадачів

Аргумент, який говорить, що зараз викрадають практично будь-які авто, легко розбивається об статистику. Рейтинг викрадених авто в Києві досить традиційний: преміальні моделі Toyota, Lexus, Honda, BMW, Mercedes і Range Rover. Також популярні дешеві авто – Lanos, Chevrolet Lacetti і всілякі "Жигулі".

Мотивація і в тому, і в іншому випадку проста: викрадають ті машини, на які є попит – в цілому або розібраному вигляді.

В обидві категорії не потрапляють досить багато марок авто. Практично нема про що турбуватися власникам таких автомобілів, як Volvo, Fiat, Jeep, Subaru, SsangYoung, Suzuki, Renault. Французи Peugeot і Citroen також майже не фігурують у зведеннях про угони.

Автомобілі таких марок, як Volkswagen, Nissan, Mitsubishi, Hyundai, KIA, Skoda, належать до середньої групи ризику. 

  • Комплексний захист

Дорога електронна система плюс два-три механічні захисти, доповнені добре освітленою стоянкою з охоронцем – ось комплекс заходів, який можна вважати достатнім для того, щоб більшості викрадачів не захотілося зв'язуватися з вашим авто.

Читайте також:

Лайфхаки досвідчених автомобілістів

Зимові звички водія, що вбивають машину

Як зекономити бензин: лайфхаки для водія

Шокуюче життя київського метро

Бій з пияцтвом за кермом: нові штрафи за кермування в нетверезому стані

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Тайванський вузол: чому на острові Тайвань дуже пильно стежать за війною в Україні?
Тайванський вузол: чому на острові Тайвань дуже пильно стежать за війною в Україні?

Китайська пропаганда дослівно нагадує російську…

Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф
Недемократичне написання і ухвалення, порушення законів: маловідомі факти про конституцію рф

Зміни в документі відобразили перехід росії до суперпрезидентської форми влади…

Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»
Заразна, невиліковна та завжди смертельна: в США перші випадки смерті людей від епідемії «зомбі-оленів»

Викликає аномальне згортанням білків і робить дірки у мозку…

Таємниця Місяця: у 1962 році співробітник НАСА виявив, що супутник Землі в середині порожній
Читати більше