Бій з пияцтвом за кермом: нові штрафи за кермування в нетверезому стані

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Депутати ухвалили закон, який у рази збільшує відповідальність за нетверезе кермування. Але чи змінить це ситуацію на дорогах? І головне, чи не стануть патрульні з натхненням заробляти на тому? З експертами та водіями спілкувався Спецкор.

Страшенні штрафи та навіть кримінальна відповідальність! Український парламент оголошує війну й полювання на п'яниць за кермом. Невдовзі максимальний штраф за кермування "під мухою" становитиме аж 51 тисячу гривень. 

Нещодавно штрафи вже збільшували: нині чарка за кермом коштує водіям від 10 до 40 тисяч гривень. Попри це, щодоби поліцейські ловлять десятки кермувальників, які люблять хильнути та їхати. Трапляються і держслужбовці, і священики, та навіть поліцейські!  Лише за 9 місяців цього року сталось 7 сотень аварій за участі п’яниць, у них загинули 63 людини.

В Україні можуть відмінити покарання за відсутність водійських прав

Тож коли зміни запрацюють, і водія зловлять нетверезим за кермом, вперше йому доведеться викласти від 17 до 34 тисяч гривень штрафу. Якщо він попадеться вдруге, тоді йому доведеться викласти вже до 51 тисячі гривень штрафу. А ще – три роки без водійського посвідчення.

Нові правила: що треба знати водію в 2019 

Спецкор вирішив поцікавитись, як на прийдешні зміни реагують пересічні водії. Більшість на наших очах порушує правила паркування, але правила тверезості за кермом, кажуть, дотримуються.

Є й водії, які певні: це черговий путівець до корупції. Водії і зараз, без хабарів, нерідко уникають відповідальності за пиятику, визнають самі судді. І причиною стають помилки поліцейських.

Юристи твердять: ухвалений сьогодні закон – це, фактично, революція, відповідальність за пиятику буде вже не адміністративною. Тепер водію навіть з юристом уникнути вже кримінальної відповідальності буде  непросто.

У Міністерстві внутрішніх справ розповіли: попри те, що закон набуде чинності за три місяці після того як його підпише президент, на практиці нововведення запрацюють лише з 1 січня 2020 року. Рік відведуть на адаптацію правоохоронної системи.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше