Активне користування смартфонами негативно впливає на мозок

Активне користування смартфонами негативно впливає на мозок
Поширити в соціальних мережах:

Швейцарські медики показали, що активне користування мобільним зв'язком може мати негативний вплив на розвиток пам'яті у підлітків.

Чим далі, тим активніше ми користуємося мобільними ґаджетами і бездротовими засобами комунікації, які покладаються на електромагнітні радіосигнали. Більш того, пристрій при цьому нерідко знаходиться безпосередньо біля мозку, і вплив радіохвиль залишається предметом палких дискусій.

Нова робота Мартіна Рьослі і його колег з Швейцарського інституту тропіків і громадського здоров'я. Їх статтю публікує журнал Environmental Health Perspectives. Про це пише naked-science.

Поки незрозуміло, як саме радіохвилі можуть потенційно впливати на процеси, що відбуваються в мозку, і взагалі, наскільки релевантні наші результати в довгостроковій перспективі. Можливо, потенційний ризик для мозку можна знизити, користуючись при дзвінках навушниками або динаміками, – особливо, якщо рівень сигналу мережі невисокий, і телефон працює на максимальній потужності.

Мартіна Рьослі, автор дослідження

Аналогічне дослідження вчені з інституту провели ще в 2015 р, проте цього разу вони використовували приблизно вдвічі більшу вибірку і більш точні моделі поглинання радіохвиль тканинами мозку, в залежності від виду пристрою і способу його використання. Вченим вдалося більш надійно підтвердити свої результати трирічної давнини.

У експерименті брали участь підлітки віком від 12 до 17 років зі шкіл. Активне користування смартфонами протягом більш ніж року негативно впливає на результативність підлітків в тестах на розвиток «предметної пам'яті» (запам'ятовування об'єктів і фігур). Ця форма короткочасної пам'яті реалізується в правій півкулі, і вплив випромінювання телефону яскравіше проявлявся у тих, хто тримав його з правого боку голови під час розмови. Однак при користуванні іншими інструментами бездротового зв'язку і послугами – текстовими повідомленнями, онлайн-іграми або просто інтернетом, – ніяких помітних змін швейцарські вчені не виявили.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
Читати більше