Активне користування смартфонами негативно впливає на мозок

Активне користування смартфонами негативно впливає на мозок
Поделиться в социальных сетях:

Швейцарські медики показали, що активне користування мобільним зв'язком може мати негативний вплив на розвиток пам'яті у підлітків.

Чим далі, тим активніше ми користуємося мобільними ґаджетами і бездротовими засобами комунікації, які покладаються на електромагнітні радіосигнали. Більш того, пристрій при цьому нерідко знаходиться безпосередньо біля мозку, і вплив радіохвиль залишається предметом палких дискусій.

Нова робота Мартіна Рьослі і його колег з Швейцарського інституту тропіків і громадського здоров'я. Їх статтю публікує журнал Environmental Health Perspectives. Про це пише naked-science.

Поки незрозуміло, як саме радіохвилі можуть потенційно впливати на процеси, що відбуваються в мозку, і взагалі, наскільки релевантні наші результати в довгостроковій перспективі. Можливо, потенційний ризик для мозку можна знизити, користуючись при дзвінках навушниками або динаміками, – особливо, якщо рівень сигналу мережі невисокий, і телефон працює на максимальній потужності.

Мартіна Рьослі, автор дослідження

Аналогічне дослідження вчені з інституту провели ще в 2015 р, проте цього разу вони використовували приблизно вдвічі більшу вибірку і більш точні моделі поглинання радіохвиль тканинами мозку, в залежності від виду пристрою і способу його використання. Вченим вдалося більш надійно підтвердити свої результати трирічної давнини.

У експерименті брали участь підлітки віком від 12 до 17 років зі шкіл. Активне користування смартфонами протягом більш ніж року негативно впливає на результативність підлітків в тестах на розвиток «предметної пам'яті» (запам'ятовування об'єктів і фігур). Ця форма короткочасної пам'яті реалізується в правій півкулі, і вплив випромінювання телефону яскравіше проявлявся у тих, хто тримав його з правого боку голови під час розмови. Однак при користуванні іншими інструментами бездротового зв'язку і послугами – текстовими повідомленнями, онлайн-іграми або просто інтернетом, – ніяких помітних змін швейцарські вчені не виявили.

Поделиться в социальных сетях:

Последние новости

Способен прожечь металл: «Укроборонпром» разработал уникальный «карандаш» для разминирования
Коварство информационной войны: как российские пропагандисты влияют на наше физическое здоровье?
Очевидец рассказал о таинственном появлении «лесного человека» на Международном симпозиуме ученых
«Затерянный мир» расскажет историю, которая не имеет права быть забытой – Каховская ГЭС
«Затерянный мир» расскажет историю, которая не имеет права быть забытой – Каховская ГЭС

О разрушенной Каховской ГЭС, которая содержала одно из крупнейших водохранилищ Европы…

Загадочное исчезновение экипажа судна «Мария Целеста» более столетия назад: новая теория развития событий
Закупали зерновозы и сухогрузы: россия еще с 2021 года готовилась к похищению украинского зерна
Закупали зерновозы и сухогрузы: россия еще с 2021 года готовилась к похищению украинского зерна

Но, в отличие от 30-х-40-х годов 20 века, кремлю не удалось скрыть свои преступления…

Узнать больше