7 органів людини без яких можна жити

7 органів людини без яких можна жити
Поширити в соціальних мережах:

Рудименти: зайві чи ні? Навіщо нам апендикс, куприк та чоловічі соски?

Вушні м'язи

Це м'язи голови, що оточують вушну раковину. Вушні м'язи (точніше, те, що від них залишилося) – це класичний приклад рудиментарних органів. Це і зрозуміло, адже люди, які вміють рухати вухами, зустрічаються досить рідко – куди рідше, ніж люди, які б не мали куприка та апендикса. Функції, які виконували вушні м'язи у наших предків, цілком зрозумілі: вони допомагали ворушити вухами для того, щоб краще чути наближення хижака, суперника чи родичів.

Куприк

Це нижній відділ хребта, який складається з трьох або п'яти зрощених хребців. Він являє собою не що інше, як наш рудиментарний хвіст. Насправді куприк є досить важливим органом (як і інші рудименти, які, хоч і втратили більшу частину свого функціоналу, все ще залишаються дуже корисними для нашого організму).

Троє пацієнтів заразилися від донора раком грудей і померли 

Передні відділи куприка необхідні для прикріплення м'язів і зв'язок, які беруть участь у функціонуванні органів сечостатевої системи і відділів товстого кишечника. Крім того, до куприка прикріплюється частина м'язових пучків великого сідничного м'яза, яка відповідає за розгинання стегна. А ще куприк потрібен нам для того, щоб правильно розподіляти фізичне навантаження на тазові кістки. Однак чимало операції хірургічного видалення куприка не призвели до негативних наслідків.

Зуби мудрості


Це восьмі зуби в ряду. Свою назву «вісімки» отримали в зв'язку з тим, що прорізаються значно пізніше інших зубів – в середньому у віці від 18 до 25 років (у деяких людей не прорізаються взагалі). Зуби мудрості вважаються рудиментами: свого часу вони були необхідні нашим предкам, але після того як раціон харчування Homo sapiens значно змінився (зменшилось споживання твердої і жорсткої їжі, люди стали вживати їжу, що піддалася термічній обробці), а обсяг мозку збільшився – зуби мудрості рішуче «відмовляються» вписатися в наш зубний ряд.

Ці «хулігани» серед зубів раз у раз норовлять вирости криво і навскіс, через що неабияк заважають іншим зубам і загальній гігієні порожнини рота: внаслідок неправильного розташування «вісімок» між ними і сусідніми зубами раз у раз застряє їжа. Однак при правильному розташуванні зубів мудрості вони, наприклад, можуть служити опорою для мостоподібних протезів.

Топ травм, які отримують під час сексу 

Апендикс

У середньому довжина придатка сліпої кишки у людини становить близько 10 см, ширина – всього 1 см. Проте він може приносити нам багато клопоту, а в середні віки «хвороба кишок» і зовсім була смертним вироком. Нашим предкам апендикс допомагав перетравлювати грубу їжу і, звичайно, грав дуже важливу роль у функціонуванні всього організму. Але і сьогодні цей орган зовсім не такий непотрібний. Серйозну травну функцію він, щоправда, давно не виконує, зате виконує захисну, секреторну і гормональну функції.

Як відзначав палеонтолог Альфред Шервуд Ромер в своїй книзі "Організм хребетних", основну користь наявність апендикса приносить хірургам, натякаючи на величезну кількість операцій, що проводяться щорічно при виникненні апендициту.

Соски у чоловіків


Як жінки, так і чоловіки, мають соски на ранній стадії розвитку зародка. У цей період плід можна вважати безстатевим; тільки при подальшому ембріональному розвитку відбувається гормональний вибух, при якому формується стать дитини. Але соски у ембріона з'являються задовго до цього моменту.

Взагалі молочні залози є у всіх ссавців, незалежно від статі. Рак грудей через наявність молочних залоз зустрічається також у чоловіків, хоча й значно рідше, ніж у представників прекрасної статі.

Топ способів як побороти хропіння 

Суперечки на рахунок присутності сосків у чоловіків і яку функцію вони виконують ведуться вже кілька десятків, а то й сотень років. Учені так і не змогли прийти до спільного висновку і точно не знають, навіщо соски чоловікам. Більшість медиків і дослідників вважають, що вони абсолютно непотрібні і, можливо, в процесі еволюції через кілька десятків років вони зникнуть.

До рудиментарних органів можна віднести і деякі інші, крім того, у представників певних рас можуть бути свої рудименти, не характерні для інших рас. Наприклад, стеатопігія у бушменів і споріднених з ними готтентотів рас – це відкладення великої кількості жиру на сідницях. Запаси жиру при цьому відіграють ту ж функцію, що і горби у верблюдів.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше