Відмова від комфорту: історія чоловіка, який залишив роботу у Вашингтоні й повернувся до України під час війни

Загублений світ
Відмова від комфорту: історія чоловіка, який залишив роботу у Вашингтоні й повернувся до України під час війни
Поширити в соціальних мережах:

Що змушує українців залишати безпеку заради рідної землі?..

22 лютого 2022 року Антон Лягуша, доцент з американського університету Джорджа Мейсона, зателефонував своїм рідним в Україні з попередженням про неминуче повномасштабне вторгнення. Це не була інформація від ЦРУ чи МІ-6. Антон, експерт з публічної історії та медіа, побачивши виступ російського диктатора, який визнав терористичні угрупування «ДНР» і «ЛНР», відразу зрозумів, що далі буде війна.

«Я зрозумів, що він зараз оголосить війну, і почав дивитися його виступ, в мене почалася паніка. Мої батьки в Донецькій області, всі мої близькі в Україні, в Києві», - згадує Антон Лягуша.

Антон провів безсонну ніч, а зранку читав лекцію в університеті. Він змінив тему, пояснивши студентам, чому важливо підтримувати Україну. Лягуша використовував кожну можливість розповідати іноземцям, як росія століттями намагалася привласнити українську історію.

«Одного разу був конфлікт: мене запросили на подію, де був росіянин. Мені сказали, що він хороший. А хороший росіянин – це мертвий росіянин. Але він був живий. Я вчинив скандал: або я, або він», - розповів Лягуша.

Попри те, що Антон перебував у безпеці Вашингтона, його рідні та друзі були в смертельній небезпеці. Його студенти були в Маріуполі, а друзі – в Бучі та Ірпені. Не витримавши напруження, Антон вирішив повернутися до України. У цей момент йому запропонували керівну посаду в одному з топових університетів світу. Це була шалена кар’єрна перспектива і висока зарплатня. Але він без вагань відмовився і повернувся на Батьківщину.

«Це важке рішення. Жити в комфорті, де все спокійно, чи їхати в країну, де можна загинути. Але я розумів, що маю бути тут», - каже Антон.

Аналітичний Центр Разумкова дослідив феномен повернення українців з-за кордону.

«46% тих, хто повернувся, сказали, що повернулися назавжди. Основний мотив – туга за Батьківщиною», - розповідає експертка соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна.

«Під час війни українці стали набагато адаптивнішими. Вони єднаються, вчаться працювати за найтяжчих умов, довіряти один одному», - каже психологиня Олена Шершньова.

Повернувшись до України, Антон Лягуша знайшов своє справжнє призначення. Яке саме – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Найдавніший корабель із коли-небудь знайдених у морі: в українських водах лежить судно часів Аристотеля
Кремль злякався нового Майдану: як в Грузії відреагували на новоприйнятий закон про «іноагентів»?
Косметичні тренди від українських брендів
Косметичні тренди від українських брендів

Українські бренди регулярно випускають перспективні новинки, які не поступаються аналогам іноземних виробників косметики…

Тривожний аудіозапис з МКС, який випадково потрапив у мережу, не на жарт налякав користувачів
Universal оживив динозаврів з «Парку Юрського періоду» за допомогою віртуальної реальності
Путінські промови: як російський диктатор маніпулює історією для підтримки війни?
Путінські промови: як російський диктатор маніпулює історією для підтримки війни?

Людина, яка слухає його, спершу почувається приниженою, а потім …

Читати більше