Українська природа у вогні війни: росія знищила частину унікальної екосистеми України

Загублений світ
Українська природа у вогні війни: росія знищила частину унікальної екосистеми України
Поширити в соціальних мережах:

Як держава підраховує збитки?..

У результаті війни, яку розпочала росія, страждають не лише люди, але й природні ресурси, екосистеми та цінні натуральні об'єкти України.

Через вторгнення рф значних пошкоджень зазнав унікальний екосистемний комплекс Джарилгач, який є найбільшим островом у Чорному морі. За словами речниці Сил оборони Наталії Гуменюк, російські війська засипали піском протоку між островом і материком, намагаючись облаштувати військову базу, що стало величезною загрозою для біорізноманіття та екосистеми острова. Інші природоохоронні території, такі як Асканія-Нова, Кінбурнська коса та деякі національні парки, також постраждали від війни.

«Ця територія дуже страждає особливо в той період, коли птахи або перелітають через Україну і сідають в традиційні місця відпочинку, або ж починається період народження пташенят. Це удар по популяціям. Частина природних екосистем назавжди буде втрачена», - розповіла голова української екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Окрім військових дій на суходолі, велика загроза природі становить і морська війна. Велика кількість мертвих тварин, викинутих на берег, тільки частина від загальної кількості жертв.

«Дельфіни гинуть перше за все від сонарів, гідролокаторів та потужних вибухів в Чорному морі. Викидаються на берег лише 3% чи 5% дельфінів, інші ж залишаються в морі і там просто тонуть», - розповів науковець Іван Русєв.

Ситуація стає ще складнішою через відсутність чіткого механізму оцінки збитків, завданих природі війною – складно точно виміряти масштаб збитків.

«Ми зараз напрацьовуємо алгоритми, як правильно враховувати збитки. - розповів заступник начальника Державної екологічної інспекції Київщини Андрій Вагін. – Наприклад, згорів гектар лісу з середнім віком сосен 30 років. «Прямий збиток» – це не отриманий прибуток країною від продажу цієї деревини. 30 років на цьому місці будуть лише рости дерева, не буде грибів та ягід. І це вже називається «непрямі збитки».

Наслідки війни для екології будуть відчуватися довгі роки, а відновлення природних ресурсів може зайняти значний час та зусилля.

Більше подробиць дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше