Свинцева грамота XII ст, написана українською: реальні свідчення про стародавність української мови

Загублений світ
Свинцева грамота XII ст, написана українською: реальні свідчення про стародавність української мови
Поширити в соціальних мережах:

Артефакт свідчить, що наша мова древніша за російську …

Мова є одним із основних ідентифікаторів нації та державності. Росія із самого початку вторгнення в Україну казала, що прийшла захищати російськомовне населення, яке нібито утискали. Крім того більша частина росіян впевнені, що українська мова – це «спотворена російська», бо їм про це постійно розповідають росЗМІ. Але насправді українська мова древніша за російську, чому є багато підтверджень.

Одне із останніх таких фактів знайшли у 2021 році під час археологічних розкопок у містечку Полонне на Хмельниччині. Археологи під керівництвом відомого археолога Павла Нечитайла розкопали документ, що свідчить про стародавність української мови. Учасник експедиції, Дмитро Тимчук, виявив невеликий шматок свинцю з ледь помітними літерами. Після ретельного аналізу науковці прийшли до висновку, що це свинцева грамота, що датується серединою XII століття.

«Це перша знахідка свинцевої грамоти на території Київського князівства. Грамота датується між 1140 і 1180 роком», - розповів археолог Тимур Бобровський.

Значущим є той факт, що текст грамоти було розшифровано, і виявилось, що він написаний мовою, схожою на сучасну українську. Це свідчить про те, що українська мова існувала ще за часів Київської Русі, і це була організована мова спілкування.

«В українській мові вже у 12-му столітті фіксується абсолютно унікальний елемент – іфікація. В мовах наших сусідів, де в словах є літери «є», «а», «о», в українській майже завжди «і». Російський «лес» чи польський «las» перетворюється на український «ліс». Те саме і зі словом «піч», а слово «кінь» в усіх, без винятку, слов’янських мовах пишеться через «о», - розповів кандидат історичних наук Сергій Громенко.

Тож постає питання: чому росіяни кажуть, що українська мова це ніби спотворена російська, якщо наша мова існувала задовго до появи мови окупантів і лише на 62% схожа з нею?

Більше подробиць дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше