Один шанс на мільйон: вражаюча історія азовця, який відмовився здаватися в полон і дивом вийшов з оточення

Загублений світ
Один шанс на мільйон: вражаюча історія азовця, який відмовився здаватися в полон і дивом вийшов з оточення
Поширити в соціальних мережах:

Він – захисник Маріуполя і Азовсталі…

Український військовослужбовець Олександр, який служив у полку «Азов» з 2015 по 2020 роки, під час оборони Маріуполя здійснив те, що здавалось неможливим – відмовився йти у полон і самотужки дістався до підконтрольній Україні території. Як захиснику вдалося вижити, коли шанс на це складав один на мільйон?

Олександр, дізнавшись про російське вторгнення на його Батьківщину, не мав жодних сумнівів у своєму виборі – він залишив роботу за кордоном і вирушив до України, де його рідний полк вже перебував в епіцентрі бойових дій – в Маріуполі. Під час боїв, коли російські війська вже обступили місто, Олександру дивом вдалося дістатися до своїх побратимів і пліч-о-пліч стояти з ними у боях.

Але незабаром Президент України Володимир Зеленський, задля збереження життів особового складу, наказав солдатам скласти зброю і здатися у російський полон. Олександр відмовився і попросив керівництво записати його «безвісти зниклим».

«Коли я дізнався, що організовується вихід у полон, що Президент дав наказ берегти життя, я прийняв рішення боротися далі. Коли я їхав до Маріуполя, то взагалі не думав, що виживу, але сказав собі, що боротимуся до останнього», - розповів військовослужбовець Олександр з позивним «Схід».

Олександр заховався на території Азовсталі у місці, куди вороги не наважувалися проникати, – у каналізації. Туди товариші затягли для нього матраци, ковдри, продукти та воду, а також залишили побратимові усі свої гроші та деякі цінні речі. В суцільній темряві, на одинці з думками захисник просидів не одну добу, поки не зрозумів, що можна вже виходити.

«Я розумів, що шансів на те, що я виживу, що мене не вб'ють, чи не розстріляють, коли впіймають, майже немає, але все одно вирішив – якщо є бодай один шанс з тисячі, треба спробувати», - згадує військовослужбовець з позивним «Схід».

Український захисник перевдягнувся у цивільне і вночі, спершу вибрався з Азовсталі, а потім із Маріуполя. 5 червня він дістався підконтрольному Україні Запоріжжю і вже звідти зателефонував дружині та мамі, які перебували на той час за кордоном.

«Вони не повірили, що це дійсно я поки я не вислав їм свою фотографію на фоні українського стягу», - згадує Олександр.

Чоловік поділився, що коли закінчиться війна, він обов’язково напише книгу з детальною оповіддю про те, як йому вдалося вийти із ворожого оточення.

Те, що зробив Олександр – це була перемога і не лише для нього особисто, а й для всієї України – він став символом сили, відваги і відданості своїй країні у часи війни.

А от не менш цікаву розповідь про те, як чоловік потрапив до Маріуполя, дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Повний скелет та гніздо з яйцями: в Кременчуці знайшли докази того, що в Україні жили динозаври
Мир під диктовку кремля: чому Україна не може погодитися на російські «мирні» ініціативи?
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» - «Шахтар»
Бій Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі: хто переміг?
Бій Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі: хто переміг?

Боксерський поєдинок пройшов на стадіоні Kingdom Arena у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді…

Місяць створили інопланетяни для своїх космічних кораблів? Несподівана версія дослідників
1600-річний камінь з середньовічними написами випадково знайшов в своєму саду вчитель географії з Англії
Читати більше