Хто такий Йольський кіт, відьма Гріла, Крампус і біс Морозей: чому цих новорічних персонажів так бояться по всьому світу

Загублений світ
Хто такий Йольський кіт, відьма Гріла, Крампус і біс Морозей: чому цих новорічних персонажів так бояться по всьому світу
Поширити в соціальних мережах:

Виявляється, новорічні чарівники існували задовго до християнства…

У давні часи цих персонажів не просто поважали, а навіть боялися. Наприклад, до появи Святого Миколая, коли було язичництво, люди шанували такого собі біса Морозея. Люди тоді вірили, що він може спричинити справжнє зимове лихо.

«Біс Морозей – це та сутність, котра відповідає за морози, за дуже люті морози», - розповів дослідник аномальних явищ Богдан Нємцев.

Антиподом нинішнього Санта Клауса є відомий Крампус. Він міг приходити раз на 50 років. Але його поява завжди віщувала викрадення дітей та вчинення чималого лиха. Його і нині пам’ятають в австрійських селах і містечках. А схожий він на козла з величезними рогами та чималими іклами.

А згідно з грецьким повір’ям у новорічні свята з-під землі виходять гобліни, аби нашкодити людям. Більшість легенд описують їх як волохатих чорних істот, що схожі на людей, але мають роги та хвіст. Аби прогнати гобліна деякі греки досі підпалюють пороги осель або спалюють старі черевики у каміні, інші – позначають свої двері чорним хрестом.

В Ісландії роль різдвяного монстра виконує відьма Гріла, яка розриває неслухняних дітей, набиваючи їхнє тіло соломою та сміттям. А в маленькому ісландському селищі Хоульмавік навіть існує музей ісландського чаклунства. До речі, тут проводиться серйозна дослідницька робота з розшифрування древніх манускриптів, а також реконструкція обрядів ісландських відьом.

Також північні народи бояться Йольського кота. Захиститися від нього можна лише, вдягнувши у новий рік нове вбрання. Тому найпоширенішим подарунком у цій місцевості є обновки одягу.

Та чому дорослі люди по всьому світу досі вірять у ці казки? Чи може це зовсім не казки? Відповіді дивися у сюжеті програми «Загублений світ»

Також не пропустищопонеділка о 17:00 на телеканалі 2+2 нові випуски інформаційно-розважального проєкту «Загублений світ», присвячений війні в Україні, ключовим подіям, що вже змінили її хід та у нас на очах змінюють весь світ, і людям, які роблять нереальне заради нашої перемоги.

Дивися також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше