«Місто пахло смертю»: розповіді мешканців Бучі про життя, смерть та пекло в окупації

Вулиця Яблунська
«Місто пахло смертю»: розповіді мешканців Бучі про життя, смерть та пекло в окупації
Поширити в соціальних мережах:

Те, що бачили і чули бучанці, вони пам’ятатимуть до кінця життя…

Вулиця Яблунська у місті-герої Буча  – місце смерті десятків українців, які не встигли виїхати з міста або свідомо ж залишилися захищати свою землю. Саме ця вулиця стала символом звірств російських окупантів на території України. Кадри після звільнення – шокували і показали, хто такі насправді російські військові. У світі масові вбивства українців назвали «бучанською різаниною».

Росія запевняла, що все показане у Бучі – справа рук СБУ, а мертві тіла на дорозі – актори. У той час, місцеві мешканці на васалі очі бачили, як росіяни розстрілювали людей просто на вулиці. Під приціл окупантів потрапляли усі – жінки, діти, чоловіки, літні люди. Вони були звичайними перехожими, які йшли на роботу або до магазину.  

«Не віриться, що таке могло бути. Росіяни просто вбивали людей. Усіх, хто йшов їм назустріч. Трупи з’являлися біля мого дому настілки швидко, що я не встигав фотографувати. Я робив це ризикуючи життям, але розумів, що це допоможе нам їх покарати», - згадує бучанин Віктор Шатило, який з першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну, залишався на своїй землі.

Точну кількість жертв після деокупації Бучі підраховують донині. За даними Офісу генпрокурора України, на території міста було знайдено 637 тіл цивільних. Але саме на вулиці Яблунській сконцентрована найбільша їхня кількість – близько 60 тіл, імена чотирьох вбитих досі невідомі.  

У документальному проекті каналу 2+2 «Вулиця Яблунська» журналісти розповіли не лише про тих, хто вижив під час окупації міста, але і назвали імена загиблих, відтворили на карті точні місця їхньої смерті і з’ясували обставини, за яких ці люди померли. Крім того, документалісти дізналися, на якій стадії знаходиться розслідування і чи можливо буде притягнути до кримінальної відповідальності винних. А також – почули розповіді тих, хто дивом вижив після катувань та розстрілів.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше