Трагедія на Каховській ГЕС: як режисер Сергій Зейналов вирушив на пошуки рідних в затоплених Олешках

Врятуй
Трагедія на Каховській ГЕС: як режисер Сергій Зейналов вирушив на пошуки рідних в затоплених Олешках
Поширити в соціальних мережах:

Некерований потік води вбив сотні людей і тварин…

6 червня 2023 року сталося те, чого боялися мільйони українців. Під покровом ночі росіяни цинічно підірвали Каховську ГЕС. Сотні тисяч тон води знесли все на своєму шляху. Вода покрила 116 кілометрів української території, а це більше як 80 населених пунктів. Некерований потік води вбив сотні людей і тварин. Майже повністю знищена унікальна еко-система району, а точної кількості жертв досі неможливо порахувати.

Можна лише уявляти, що відчував режисер Сергій Зейналов, коли дізнався, що накоїли загарбники. Чоловік народився і виріс в селі Олешки, Херсонської області, яке стало одним із найбільш постраждалих від підриву росіянами Каховської ГЕС. Там, незважаючи на численні вмовляння виїхати, залишалися його рідні – дідусь та бабуся. Старенькі категорично відмовлялися їхати з рідного дому і вірили, що українські захисники вже зовсім скоро виженуть російську нечисть з їхньої малої Батьківщини.

Дідусь Сергія – Опанас Опанасович Дерменжі, відомий український архітектор на рахунку якого тисячі архітектурних споруд південного регіону України. Саме він побудував Антонівський міст.

«Все життя ми провели біля моря. Спочатку жили в Криму, потім на Херсонщині. Чорне море гартувало мене, вода завжди надихала і давала сил, а тепер вона стала нестерпно пекучою і важкою. Я думав, невже я більше не побачу своїх «ба» і «де»? Чому це сталося з нами? Невже наша сім'я зробила щось не так? За що у мене відбирають найцінніше: тата, Крим, Олешки… В моїй голові крутилися думки, невже тепер я більше не побачу своїх «ба» і «де»?», - згадує ті страшні дні невідомості Сергій Зейналов.

Сергій не зміг чекати і сам вирушив на пошуки рідних. Дорогою він фільмував руйнування та збирав свідчення очевидців, аби разом із другом-журналістом Максимом Хотіленко показати всьому світу наскільки безжальні росіяни у цій війні, що їм не можна вірити і що вони здатні на будь-які жахливі вчинки.

Як Сергію Зейналову вдалося зустрітися зі своїми «ба» і «де», і чому для цього стареньким довелося пройти фільтраційний табір росіян? Що розповіли херсонці, які пережили жах великої води і майже щодня живуть під постійними обстрілами? А також – як рятувальники, військові, волонтери та просто не байдужі люди цілодобово проводили евакуацію під постійною загрозою смерті? Про все це дивись у документальному проєкті «Врятуй» просто зараз:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше