Вразили навіть короля: як статуї Мікеланджело опинилися в палаці у маленькому містечку на Хмельниччині?

Українські палаци. Золота доба
Вразили навіть короля: як статуї Мікеланджело опинилися в палаці у маленькому містечку на Хмельниччині?
Поширити в соціальних мережах:

Цілком можливо, що це були колись втрачені роботи митця…

На Хмельниччині, а саме в місті Ізяслав є палац, який за словами істориків, колись порівнювали із французьким Версалем. Володів цим видатним маєтком давній українсько-литовський рід князів Сангушків. В добу Речі Посполитої вони були дуже впливовими, обіймали велику кількість державних посад при королівському дворі. Тому не дивно, що у 1781 році щойно добудований маєток в Ізяславі відвідав польський король і був вражений його красою.

Він побачив, що внутрішній простір будівлі був набагато кращим за його королівські резиденції. Стіни від гори до низу були вкриті дорогими гобеленами, а частина стелі була зроблена у формі великого скляного купола. Усюди стояли вази з японської та китайської порцеляни, на яку у ті часи потрібно було дуже довго чекати.

Проте найбільше короля здивували статуї Мікеланджело в спеціальних нішах у стінах. Сьогодні світ знає близько 57 робіт цього всесвітньовідомого італійського скульптора, 10 з них втрачені. Цілком можливо, що серед загублених витворів мистецтва були і скульптури, якими володіли Сангушки. Сьогодні у світі існує лише кілька музеїв, які можуть похвалитися тим, що серед інших експонатів у них є роботи Мікеланджело. Їх вартість оцінюється у сотні мільйонів доларів США. Тому зараз важко уявити, що шедеври митця такого рівня колись зберігалися у маленькому містечку на Хмельниччині!

Окрім робіт Мікеланджело, король також побачив скульптури венеціанського майстра Антоніо Канова, чиї роботи прикрашають французький Лувр. А найдорожчими експонатами в палаці були картини Рубенса.

Коли король ходив і милувався красою палацу, він помітив ще одну цікаву річ. У деяких кімнатах стіни були декоровані кольоровим папером. Він ніколи раніше такого не бачив. Коли ж він запитав, що це за новий вид внутрішнього оздоблення, йому відповіли, що це – новий декор, який лише нещодавно з'явився. Насправді це були шпалери і палац в Ізяславі був першим в Європі, де їх використали для оформлення інтер'єру.

Палац Сангушків був збудований 250 років тому, а його будівництво тривало 15 років. Проте сьогодні від величезного маєтку, подивитися який їхав сам польський король, залишився лише скелет. А все через те, що на ці землі прийшла Російська імперія, а згодом і Радянський союз. Яка доля спіткала видатний палац – дивись у проєкті «Українські палаци. Золота доба»:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розповість історії українців, які, попри війну, повертаються додому
Нанотехнології у 1500-річному артефакті: «Чаша Лікурга» та інші речі з паралельної реальності
Механізм формування расизму та шовінізму: як впливає «російський комплекс переваг» на дітей?
Механізм формування расизму та шовінізму: як впливає «російський комплекс переваг» на дітей?

У 1970 році вчителька Джейн Еліот провели експеримент «кароокі та блакитноокі»…

«Я бачив смерть, чув крики дітей»: волонтер шість разів повертався до Маріуполя, щоб евакуювати людей
«Я бачив смерть, чув крики дітей»: волонтер шість разів повертався до Маріуполя, щоб евакуювати людей

Велика війна не лише зруйнувала його плани, але і й змінила життя…

Читати більше