Середньовічна карта світу з 12 століття руйнує міф росіян про Катерину II і заснування нею Півдня України

Справжня історія
Середньовічна карта світу з 12 століття руйнує міф росіян про Катерину II і заснування нею Півдня України
Поширити в соціальних мережах:

Вона знаходиться у Франції, в одному з найбільших сховищ древніх манускриптів у світі…

За версією російської пропаганди, все, що є на Півдні України, було створено імператрицею Катериною II у 18 столітті, і тому має повернутися до росії. Але це не більше ніж звичайна історична маніпуляція.

У Національній бібліотеці Франції зберігається середньовічна мапа, яка доводить, що на Півдні України вже у 12 столітті існували міста.

«У нас є великий середньовічний атлас світу, який складається з 70 окремих частин. Україні присвячені три з них», — каже відомий знавець середньовічних мап, французький історик Жан-Шарль Дюсен.

Цю мапу створив арабський мандрівник і географ Мухаммад аль-Ідрісі на замовлення сицилійського короля Рожера II. На це йому знадобилося 15 років. Спочатку інформатори аль-Ідрісі мандрували світом і збирали дані про далекі землі. Потім він об'єднав цю інформацію зі знаннями грецьких, арабських і скандинавських картографів. В результаті було створено найдокладніший атлас Середньовіччя — Табула Рожеріана, або Книга Рожера.

Карта південної частини України, створена аль-Ідрісі, включає частину Чорного моря та три важливі річки: Дунай, Дністер і Дніпро. На мапі також можна побачити Київ, місто Канів, а також розташування сучасних Херсона, Одеси та Переяслава.

«Аль-Ідрісі намалював цю карту у 12 столітті, це 1000 років тому. Вона дійшла до нас у неймовірному кольорі, у повністю збереженому стані. Це велике щастя, що ми можемо працювати з таким цінним артефактом», — каже дослідник історії Акім Галімов.

Мапа аль-Ідрісі свідчить про те, що київські князі у 10-11 століттях будували населені пункти біля берегів Дніпра. Таким чином, вони контролювали найбільший торговельний шлях того часу в Європі — шлях «із варяг у греки», який проходив вздовж Дніпра між Чорним і Балтійським морями. Цим шляхом масово ходили каравани з великою кількістю товарів, і Київ, столиця Русі, збагатився саме завдяки торгівлі.

Якщо подивитися на карту, то можна побачити, що тисячі років тому наш південь не був пусткою. На мапі розташоване місто Олешшя. Воно було добре відоме у візантійських, а пізніше в генуезьких та італійських джерелах як важливий порт, куди проходили товари та купці.

«Починаючи з 10 століття, купці спускалися Дніпром на човнах або пішки, коли річка була несудноплавною. Зрештою, коли купці прибували до моря, їм доводилося перетинати Дніпро, і переправа відбувалася там, де було Олешшя, навпроти нинішнього Херсона. Можна зробити висновок, що це місто було південним форпостом Київської Русі в ті часи», — каже Акім Галімов.

Більше про це – у проєкті «Справжня історія Півдня» просто зараз:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Загублена історія: несподівані факти про шлях шведсько-українського війська на початку 18 століття
Під час трансу в жінку вселився гуманоїд з іншої цивілізації: що він розповів?
Герої так званої СВО зазнають жорстокості від співвітчизників: як росіяни «шанують» своїх ветеранів?
Невідома історія, або «Ханська Україна»: як козаки Запорізької Січі опинилися на Османській землі?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?

Кремлівські пропагандисти вміло маніпулюють розумом своїх людей…

Читати більше