Засновник Донецька – британець Джон Хьюз: хто він та як опинився на Донбасі?

Справжня історія
Засновник Донецька – британець Джон Хьюз: хто він та як опинився на Донбасі?
Поширити в соціальних мережах:

Документи про це зберігаються в архіві Гламорган, в Уельсі…

Джон Хьюз – це ім'я, яке назавжди залишилося в історії Донецька. Цей чоловік, народжений у 1814 році в Мертір-Тідвіл, Уельс, відомий своєю нестримною енергією та підприємницьким духом. Його успіх у металургійному бізнесі на Донбасі був настільки вражаючим, що він не лише заробив чималі статки, а й залишив помітний слід в історії України. Документи про це навіть зберігаються в архіві Гламорган, що в Уельсі.

«Засновник Юзівки, яка зараз більш відома як Донецьк, Джон Хьюз був британцем. На Донбас він вирушив у 1869 році. Він постійно вигадував нові речі, було багато патентів на його винаходи в області озброєння. Бронювання кораблів було його основним напрямком. Коли представники російського флоту дізналися про нього, вони вирішили, що Хьюз може стати їм у нагоді і запросили його до Санкт-Петербурга. Вони хотіли запропонувати йому роботу на фронті Кронштадт в Балтійському морі. Хьюз розглядав таку можливість, але зрештою вирішив, що хоче працювати на себе і опинився в Україні, на Донбасі», – розповіла працівниця архіву Гламорган С’юзен.

Наприкінці 1869 року Хьюз вирушив на Донбас з невеликою групою залізничників, щоб побудувати з нуля на абсолютно пустій степовій місцевості величезний металургійний завод.

«Він наймав людей, залучав робітників з усього Об'єднаного Королівства: шотландських інженерів, англійців. Він брав на роботу, звісно, і місцевих робітників та старався їх навчати. Проте завжди була нестача гірських інженерів, тому він в основному привозив своїх фахівців з Великої Британії», – додала С’юзен.

Дуже швидко з невеликого робітничого селища в голому степу Юзівка перетворилася на європейське містечко з крамницями, школами, сучасним вокзалом, театром, церквами для представників різних конфесій. Для мешканців молодого міста побудували лікарню з новітнім на той час обладнанням, тут була навіть своя футбольна команда.

На старих фотографіях з кінця 19-го століття можна побачити перші роки існування Юзівки. За цими світлинами можна простежити, як крок за кроком в степу виростало майбутнє місто. Це місто з'явилося завдяки вихідцю з Уельсу, який вирішив побудувати в Україні металургійний завод. Джон Хьюз залишив свій слід в історії не лише Донбасу, але й усієї України.

Подробиці – у проєкті «Справжня історія Донбасу» просто зараз:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Загублена історія: несподівані факти про шлях шведсько-українського війська на початку 18 століття
Під час трансу в жінку вселився гуманоїд з іншої цивілізації: що він розповів?
Герої так званої СВО зазнають жорстокості від співвітчизників: як росіяни «шанують» своїх ветеранів?
Невідома історія, або «Ханська Україна»: як козаки Запорізької Січі опинилися на Османській землі?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?
Бойові комарі та розіп'яті хлопчики: як велика брехня стає правдою для росіян?

Кремлівські пропагандисти вміло маніпулюють розумом своїх людей…

Читати більше