Чорнобильська зона: як відновлюється природа

Спецкор
Поширити в соціальних мережах:

Спецкор навідався в зону і бачив все на власні очі.

Людина вбиває. Лише за останні 40 років тварин у світі стало менше на 60% відсотків, а прісноводні взагалі вимирають – від них цивілізація залишила трохи більше 15% . Найгірше почуваються живі організми там, де найкомфортніше ведеться людині. Саме "вінець природи" викачує земляні ресурси, псує повітря та вирубує ліси, вбиває браконьєрством та забудовою.  

Коли людина не втручається в природу, вона сама відновлюється. Це стосується і тварин. Без ручного регулювання цілі види, що зникали, в окремих ізольованих регіонах, почали відновлюватись. До прикладу, та сама Чорнобильська зона – нині тут і лосі, і кабани, і вовки, і косулі.

Це був свідомий експеримент: за 4 роки після аварії в Зону відчуження із заповідника Асканія Нова привезли зо 2 десятки коней Пржевальського. І їм тут сподобалось.

У місці, в якому, здавалося б, людина знищила все живе, знову вирує життя. Навіть уражена смертельної радіацією природа ожила, тільки-но звідси після аварії пішли люди. Цими хащами блукають такі види, побачити яких науковці вже й не сподівалися.

Спецкор навідався в єдине місце в Україні, де професійно вчать склодувному мистецтву

Щоби прослідкувати за тваринами, ставлять фотопастки. Фактично це фотоапарат із сенсором, який включає фотокамеру. Реагує на теплий об'єкт, що рухається. Саме фотопастка довела: так, в зоні відчуження є ведмідь.

Іноді хижаки хоч і розуміють, що це штучний об'єкт, вони його не бояться, навпаки з цікавістю підходять, вивчають і нюхають. Не завжди після цього апаратура виживає. На одну з них так колись напав дятел.

Та ця покинута людьми територія – як маленький острівець життя флори і фауни, все інше ми зверхньо намагаємося приборкати.

До 2050 року, якщо ці всі тенденції будуть продовжуватись, лише 10% території Землі будуть без впливу людини. На все інше буде критично впливати людина.

Проте самі ми можемо все змінити. Намагатись економити воду та електроенергію, віддавати перевагу локальним виробникам їжі, не використовувати пластиковий посуд та, звісно ж, сортувати. І планета нам обов'язково віддячить. Якщо виживе.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 




Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше