Якою буде медицина через 50 років?

Якою буде медицина через 50 років?
Поширити в соціальних мережах:

Неймовірна регенерація, донорські органи з рослин та безсмертя – яке майбутнє чекає на нас?

Лікарі вже прагнуть робити все можливе, щоб підвищити відсоток виживання серед недоношених немовлят. В Україні щорічно передчасно народжується понад 22 тисяч дітей масою нижче 2,5 кг. І незважаючи на те, що медики виходжують 58% глибоко недоношених малюків вагою до 1 кг, подорослішавши, ті стикаються з цілою низкою проблем зі здоров'ям.

У 2017 році дослідники з дитячої лікарні Філадельфії створили штучні матки, в яких виростили вісім недоношених ягнят. Через чотири тижні у плодів повністю розвинулися органи, почала зростати шерсть, а деякі навіть відкривали очі. Можливо, саме таку технологію в майбутньому використовуватимуть і для порятунку дітей.

В Україні ухвалили новий закон про трансплантацію органів

Ще однією проблемою, яка потребує термінового вирішення, є нестача донорських органів. Щороку помирають тисячі людей, які так і не дочекалися трансплантації органів. Щоб покласти цьому край, вчені намагаються вирощувати людські органи всередині свиней. Деякі їх органи за розмірами схожі на наші, але формуються швидше – всього за 9 місяців, тоді як на вирощування людських йдуть роки.

Перший успішний досвід був проведений в 2016 році. Тоді дослідники виростили людські стовбурові клітини всередині ембріонів свиней. 

Вчені медичного відділення Університету Техасу виростили штучні легені в лабораторії і успішно пересадили їх свиням. Науковці взяли легені свині, вилучили з них кров і живі клітини, фактично залишивши тільки "каркас". Потім помістили його в суміш поживних речовин і наповнили клітинами свині, якій повинні були пересадити орган. Легені вирощували місяць, а потім пересадили чотирьом тваринам. Дослідники переконані, що вже за кілька років штучні легені зможуть пересаджувати й людям.

Але вчені з Вустерского політехнічного інституту, штату Массачусетс, пішли ще далі і виростили серцеву м'язову тканину зі шпинату. Листя шпинату мають прожилки, по яких тече вода, живлячи рослину. Дослідники заповнили їх червоною рідиною, схожою на кров, а клітини рослини замінили клітинами серцевого м'яза. Цей метод може стати справжнім проривом в медицині, і тоді замість того, щоб трансплантувати чужі органи, людям будуть вирощувати нові.

7 найважливіших відкриттів 2017 року

Не менш важливе відкриття, яке вже готові зробити лікарі, стосується регенерації. Незважаючи на те, що протезування стає все більш прогресивним, штучні кінцівки ніколи не зможуть замінити реальні. Саме тому вчені почали активно вивчати тип саламандри, який називається аксолотль. Ці істоти здатні відростити майже всі свої кінцівки й органи, включаючи легені, мозок і навіть очі. Якщо вдасться розшифрувати ген, який відповідає за їх суперздатність, загадка буде розгадана.

Однак головно проблема, над якою медики б'ються вже не одне десятиліття і навіть століття, лишається безсмертя.

Вчені вже спромоглися оживити мозок після смерті. Нейробіологи Єльського університету змогли реанімувати мозок у відокремленої від тіла голові свині та утримувати його у "робочому" стані протягом 36 годин після смерті тварини. На думку вчених, технологія, випробувана на свині, може працювати і на інших видах, в тому числі на приматах.

За матеріалами Вusiness Insider

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше