В Україні ухвалили новий закон про трансплантацію органів

ДЖЕДАІ
Поширити в соціальних мережах:

Парламент вирішив, що трансплантація органів можлива за умови, що донор надав на неї письмову згоду.

Щодня 9 людей помирають в Україні через відсутність чітко налагодженої системи трансплантації. І це тільки з даних, наданих Інститутом серця. П’ять тисяч українців чекають на операції, які неможливі на батьківщині через відсутність закону про донорство.

Багато років Україна фактично спонсорує розвиток трансплантології за кордоном. 628 мільйонів гривень держава віддала закордонним клінікам. Якби вони залишились у нас, допомогу отримало утричі більше людей, адже операції в Україні коштують дешевше.

І от кілька днів тому депутати ухвали новий закон. Парламент вирішив, що трансплантація органів можлива за умови, що донор надав на неї письмову згоду. Наші лікарі і раніше робили подібні операції, та рідко, бо в Україні не було загальної бази донорів та реципієнтів. Згідно з новим законом, МОЗ має таку створити, де кожна людина за життя зможе залишити або згоду, або відмову від донорства органів. Свою думку можна буде змінити у бідь-який момент. Інформація буде конфіденційною, доступ до неї матимуть лише медичні заклади, які займаються трансплантацією та судмедексперти.

В Україні люди вмирають, не дочекавшись пересадки органів

Тепер діятиме презумпція незгоди – орган зможуть забрати, лише якщо людина письмо засвідчила своє бажання. Якщо ні – після смерті запитають у рідних.

Лікарі також спростовують найпоширеніший міф про чорних трансплантологів, мовляв, органи українців продаватимуть в інші країни.

Нині майже половина трансплантацій у світі – це трансплантації нирок, потім йдуть печінка та серце. Останніми роками збільшуються випадки трансплантації й інших органів. Жертвувати органи зможуть і живі люди, окрім вагітних, іноземців, осіб без громадянства, психічно хворих, в’язнів, а також тих, хто вже надав орган або його частину для трансплантації. Посмертними донорами не зможуть бути діти-сироти, ветерани АТО та операції Об’єднаних сил, а також ті, чия особа не встановлена.

Залишилося тільки обладнати лікарні та акредитувати їх, а ще пояснити людям що донорство органів – це нормальна світова практика.

Що означає новий закон та чи отримають українці шанс на довше життя, дивіться у сюжеті.

Більше цікавого дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook. 


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше