Як робляться українські ялинкові прикраси: фотодобірка

Як робляться українські ялинкові прикраси: фотодобірка
Поширити в соціальних мережах:

Та чому їх так люблять в інших країнах?

В Україні існує чотири великих фабрики з виробництва скляних ялинкових іграшок, в тому числі фабрики в Клавдієво (Київська область), Львові та Теребовлі (Тернопільська область). Всі вони працюють вже 50-70 років, ще з радянських часів і за традиційними технологіями.

Ялинкові прикраси, вироблені в Україні, експортують в 25 країн світу. Їх поціновують в Європі за спокусливе співвідношення якості і ціни. З 2016 обсяг експорту іграшок склав $ 5,3 млн, з яких 63,3% було реалізовано в країнах Європи. Цього року експорт збільшився на 13%. Основними покупцями ялинкових прикрас є Німеччина, Нідерланди, Польща і Швейцарія.

У самій Україні вітчизняну продукцію купують менш охоче – китайські іграшки перемагають. Частка української продукції на вітчизняному ринку становить 25-30%.



Виготовляють скляні іграшки за старими технологіями. У склодувному цеху на кожному робочому місці є газовий пальник, труби з газом і стисненим повітрям, витяжний жолоб і стіл. Сировиною для ялинкової прикраси служать порожнисті скляні трубки. Спочатку їх нагрівають і поділяють на заготовки для кульок. Нагріте скло починає плавитися, стає еластичним. Так відокремлюються потрібні частини трубки. 

Потім цей витягнутий сплавлений шматочок скла закручується спеціальним гачком з одного боку, заготовки знову нагрівають до потрібної температури, і нарешті працівник просто дме в трубку, видуваючи кулю. Зазвичай досвідчені робітники роблять це на око, але можуть і поміряти спеціальним лекалом. Заготовки куль виглядають як велика прозора крапля. Ніжка, через яку видувалась куля, ще не відламується. Вона ще знадобиться під час розфарбовування.



Більш складні фігурні іграшки, наприклад, Дідів Морозів, паровозики, ялинки, гномів, сніговиків, теж видувають, але всередині спеціальної форми. За зміну один працівник видуває 150-200 куль.

Для сріблення в кульки впорскують розчин оксиду срібла, аміаку, глюкози і дистильованої води. Потім заготовку збовтують, щоб розчин покрив стінки всередині кулі, і опускають на кілька секунд в ванну з нагрітою до 50 градусів водою. Срібний розчин застигає на стінках кульки, покриваючи їх тонким рівномірним шаром. Цей процес називається "реакцією срібного дзеркала".

Потім кулі потрапляють на ділянку зовнішньої фарбування, де їх покривають тим чи іншим кольором. А потім вони потрапляють на найцікавіший ділянку – ручного розпису. У цеху працюють випускники художніх училищ і шкіл.

На деяких фабриках проводяться екскурсії та працюють магазини, де можна купити іграшки. 


Фото: з офіційного сайту Клавдіївської фабрики ялинкових прикрас

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше