Як Данило Галицький врятував Європу від руйнування, зупинивши монгольську навалу: таємниці великих українців

Як Данило Галицький врятував Європу від руйнування, зупинивши монгольську навалу: таємниці великих українців
Поширити в соціальних мережах:

Історія короля, завдяки якому Європа стала такою, якою ми її знаємо…

Життя Данила було сповнене жахіть ще з дитинства. У 1205 році йому з мамою та братом довелося втікати, адже після смерті батька їх хотіли убити, аби захопити престол. За кілька десятиліть від того випадку маленький хлопчик, якого колись можна було легко скривдити, став могутнім воїном, політиком, будівничим і сів на трон, ставши королем Русі - середньовічної держави на землях якої згодом постала Україна.

Данило збудував унікальний замок, який зупинив монгольську навалу, армію, яку вважали найпотужнішою на планеті. Цей палац і досі є величезною загадкою для вчених - він був споруджений на величезному рукотворному насипі з надміцним укріпленням та з унікальної породи каменю, аналогів такої споруди у світі немає. Більше того, на території замку працювали й алхіміки. Але які секрети мала споруда, яка врятувала Європу? Завдяки чому український король здолав те, що було не під силу європейським монархам?

zamok

Виявляється, Данило збудував на той час новий Вавилон. У місті Холм, у сучасній Польщі, місці, котре колись входило до українських земель, була заснована резиденція Короля Данила. Палац був втіленням усіх мрій короля. Але чому Данило обрав саме ці землі столицею свого королівства точно не відомо.

kholm

Неодноразово й були спроби отруїти Данила, але він був оточений такими людьми, які дуже дбали про його життя, тому ті спроби виявилися невдалими. До того ж, найвірнішим другом Данила, з яким він володарював разом, був його молодший брат Василько.

«Це унікальний приклад, коли руські князі, брати, не боряться одне з одним, не роблять підступи один одному і не намагаються забрати володіння одне одного. Навпаки, вони були друзями з дитинства і ця дружба проходить червоною лінією через все їхнє життя», - зазначає кандидат історичних наук Вадим Арістов

Але попереду, 1223 року, на цей тандем чекає величезне випробування – на шляху Данила стала монгольська навала.

«Монголи – це була сила, яку боялися всі. Вперше він з ними зіткнувся в битві на річці Калка, наприкінці травня 1223 року», - розповідає професор історії Мирослав Волощук

Тоді то було страшне побоїще. Руські князі об’єдналися і зустріли ворога на східних кордонах держави, нині це Донецька область. Майбутній король тоді дістав важке поранення і якби не брат, він би загинув. Після тієї битви Русь про Монголію забула, вони думали, що орда більше не повернеться. Але Данило розумів, що так просто цей могутній ворог не відступить, тому почав укріплювати свої міста. Так почали споруджувати новий замок у найзахіднішій частині Київської Русі. Данило особисто розробив план міста, яке ніколи не має бути підкореним.

danilo

Як і здогадувався Данило, монголи прийшли знову. Протистояти орді було неможливо, але він прибув у ставку до монгольського хана Бату, який захопив вже велику частину руських земель, аби домовитися. Він мав хитрий план: спочатку він вирішив піти на поступки, виплачувати данину, щоб мати розташування до себе хана та його війська, а потім, щоб піти у наступ на них. Також він хотів розуміти, як монголи беруть міста, щоб правильно укріпити свою фортецю.

Як Данилові вдалося вижити після зустрічі з ханом? Невже укріплення замку в Холмі, яке захистило всю Європу, пов’язане з таємничим Орденом Тамплієрів? Чиєю ідеєю була коронація Данила? І кому у світі це було вигідно? Унікальні кадри, що відтворюють резиденцію Короля, неймовірні історичні знахідки та факти – дивися у програмі «Таємниці великих українців».

Не пропусти з понеділка по п’ятницю о 19:00 програма «Таємниці великих українців» в ефірі телеканалу 2+2!

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше