Вперше в історії: Китай зібрав і успішно доправив на Землю зразки зі зворотного боку Місяця

Вперше в історії: Китай зібрав і успішно доправив на Землю зразки зі зворотного боку Місяця
Поширити в соціальних мережах:

Матеріал вже у китайських науковців…

1 червня посадковий модуль Chang'e-6 торкнувся зворотного боку Місяця. Це був другий раз, коли Китай досяг такого успіху, і вони залишаються єдиною нацією, якій це вдалося. Як пише видання iflscience, під час перебування на Місяці посадковий модуль доставив корисний вантаж для Європейського космічного агентства (ESA): детектор негативних іонів.

«Ці спостереження на Місяці допоможуть нам краще зрозуміти навколишнє середовище на його поверхні. Вони також працюватимуть як орієнтир для дослідження популяцій негативних іонів в інших безповітряних тілах Сонячної системи», — сказав головний дослідник проєкту Negative Ions at Lunar Surface Мартін Візер.

Головною метою місії було повернення перших зразків із зворотного боку Місяця. Китайське національне космічне управління (CNSA) досягло цього наприкінці червня 2024 року, приземлившись у пустелі Внутрішньої Монголії. Капсулу доправили до Пекіна, де її відкрили в Китайській академії космічних технологій.

Зразки будуть відсортовані та досліджені науковцями з усього Китаю, які подали заявки на доступ. Через два роки цей доступ може бути відкритий для міжнародних вчених, повідомляє Space.com.

Геолог з Академії наук Китаю Цзун'ю Юе сказав китайським ЗМІ South China Morning Post, що вони сподіваються, що ці зразки дадуть відповідь на «одне з найбільш фундаментальних питань у дослідженнях Місяця — яка геологічна активність відповідає за відмінності між двома сторонами Місяця».

Часто зворотний бік називають «темною стороною» Місяця, але він отримує приблизно стільки ж сонячного світла, як і інший. Однак між двома сторонами є помітні відмінності, які були виявлені після початку космічних подорожей.

Зворотний бік Місяця має більше кратерів, але не має глибоких басейнів і «місячних морів», які можна побачити на ближньому боці. Його кора виявилася товстішою за даними місії Gravity Recovery and Interior Laboratory у 2012 році.

Існує багато теорій щодо того, чому сторони стали настільки різними. Одна з них припускає, що спочатку навколо Землі оберталися два Місяці, які згодом зіткнулися. Інша теорія говорить про те, що карликова планета зіткнулася з меншим супутником Землі.

Читай також:

Фото: CNSA/CLEP

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Примусове вигнання кримських татар: історичні факти про Крим від одного із найповажніших вчених світу
Фараон Рамзес II: вчені за допомогою 3D-технологій показали, який вигляд мав правитель Єгипту з 13 століття
Український інженер-аматор в гаражі створив наземний дрон, якого російські окупанти бояться, мов вогню
Японська Атлантида: таємниці підводного загубленого міста Йонаґуні інтригують дослідників
Японська Атлантида: таємниці підводного загубленого міста Йонаґуні інтригують дослідників

Вважається, що цьому пам’ятнику у воді понад 10 000 років…

Читати більше