Астрономи наблизились до розгадки таємниці 2200-річного антикітерського механізму

Астрономи наблизились до розгадки таємниці 2200-річного антикітерського механізму
Поширити в соціальних мережах:

Вони використали для цього гравітаційні хвилі…

Нещодавно ми розповідали про унікальний антикітерський механізм, артефакт, якому понад 2000 років і який називають «першим комп’ютером світу». Він був знайдений у 1901 році і відтоді науковці не покладають зусиль, аби розгадати феномен цього пристрою.

Як пише видання arkeonews, посилаючись на University of Glasgow, астрономи з Університету Глазго використали методи статистичного моделювання для аналізу гравітаційних хвиль. Вони визначили ймовірну кількість отворів в одному із зламаних кілець антикітерського механізму, а також дійшли висновку, що один із компонентів пристрою, ймовірно, використовувався для відстеження грецького місячного року.

У 2020 році нові рентгенівські зображення одного з кілець механізму, відомого як «кільце календаря», показали нові деталі рівномірно розташованих отворів. Проте, оскільки кільце було зламане та неповне, точна кількість отворів залишалася невідомою. Початковий аналіз припустив, що кількість отворів коливалася між 347 і 367.

Нова стаття, опублікована в Horological Journal, описує, як дослідники використали статистичний аналіз, щоб виявити нові подробиці про кільце календаря. Вони показали, що кільце, швидше за все, мало 354 отвори, відповідні місячному календарю. Цей аналіз також показав, що така кількість є більш вірогідною, ніж 360 отворів, як припускали попередні дослідження.

Доктор Джозеф Бейлі, співавтор статті, використав методи, застосовані для аналізу сигналів гравітаційних хвиль, щоб ретельно дослідити кільце календаря. Це також показало, що отвори були точно розташовані з середнім радіальним відхиленням лише 0,028 мм між кожним отвором.

«Попередні дослідження припускали, що календарне кільце, ймовірно, слідкувало за місячним календарем, але подвійні методи, які ми застосували в цій роботі, значно підвищують ймовірність того, що це так. – зазначив доктор Бейлі – Це дало мені змогу по-новому оцінити антикітерський механізм, а також роботу та турботу, які грецькі майстри доклали до його виготовлення – точність розташування отворів вимагала б дуже точних методів вимірювання та неймовірно твердої руки, щоб пробити їх».

Читай також:

Фото: University of Glasgow

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Примусове вигнання кримських татар: історичні факти про Крим від одного із найповажніших вчених світу
Фараон Рамзес II: вчені за допомогою 3D-технологій показали, який вигляд мав правитель Єгипту з 13 століття
Український інженер-аматор в гаражі створив наземний дрон, якого російські окупанти бояться, мов вогню
Японська Атлантида: таємниці підводного загубленого міста Йонаґуні інтригують дослідників
Японська Атлантида: таємниці підводного загубленого міста Йонаґуні інтригують дослідників

Вважається, що цьому пам’ятнику у воді понад 10 000 років…

Читати більше