Українські скарби, які досі не знайдено

Українські скарби, які досі не знайдено
unsplash.com
Поширити в соціальних мережах:

Хто шукає, той знайде.

Але на ці легендарні скарби й донині ніхто не натрапив. Вони оповиті легендами, припущеннями й загадками. Та головна з них – де багатії заховали свої статки? 

  • Бочки із золотом Павла Полуботка

За мірилами XVII століття Павло Полуботок був казково багатий: колекція ікон, зброя, коштовності, і головне – великі запаси золота. Політика Гетьмана була як кістка в горлі для московського царя, адже Полуботок намагався отримати для України якнайбільшу автономію. Гетьмана Полуботка заарештували та кинули до каземату. Але навіть під тортурами він не зізнався, куди подів всі свої багатства. 

Припускають, що гетьман передбачив події. Відправив до Англії сина, який і передав золото на зберігання в закордонний банк. Інша версія – скарби й досі в Україні, і заховані десь в околицях Глухова. 

Фото: pixabay.com

  • Корона Данила Галицького

Історичні джерела повідомляють, що 1253 року в Дорогочині відбулася коронація князя Данила Галицького. Але сама корона не збереглася до наших днів. Ба більше, її слід зник. І достеменно невідомо, де ж вона поділася.

  • Багатство Петра Сагайдачного

Гетьман прославився своїми морськими походами на Османську імперію, які й перетворили Сагайдачного на багатія. Окрім золота й срібла, козацький ватажок привозив безліч турецького краму. Існує припущення, що Сагайдачний за п'ять днів до смерті заповів усі кошти Київському братству і Львівській братській школі. Та інша легенда каже, що гетьман просто заховав свої скарби, які й досі ніхто не знайшов. 

Фото: unsplash.com

  • Статки Івана Мазепи

Для Росії він – зрадник, для українців – герой. Мазепа був надзвичайно багатим не лише в межах України, а й світу. Статки гетьмана становили майже мільйон тодішніх рублів, а це близько мільярду доларів сьогодні. Утікаючи з рідної землі, він не зміг забрати із собою всі нажиті багатства. В Івана Мазепи було аж чотири офіційні резиденції, тому цілком можливо, що його скарби розкидані по різних місцях. 

  • Бібліотека Ярослава Мудрого

За літописними свідченнями, Ярослав Мудрий зібрав чималу бібліотеку. І це не менший скарб, аніж золото. Він мав хороші стосунки з європейськими правителями, тому звозив до Києва розкішні книги, написані різними мовами.

Вважалося, що книгозбірня згоріла, коли хан Батий у 1240 році вщент спалив Київ. Та є ще одна версія: можливо, більшість книг були завчасно вивезені з Києва і вціліли. Історики шукали бібліотеку у Межигір’ї,  на місці зруйнованого в 1935 році Спасо-преображенського монастиря. Але так і не знайшли. 

Фото: unsplash.com

  • Скарб Вишневецького в Лубнах

Існує думка, що глибоко під руїнами Лубенського замку лежить золото польського князя Єремії Вишневецького. Під час наступу на місто козаки повністю зруйнували фортецю, а скарби так і залишилися незнайденими. 

Фото: unsplash.com

Більше про легендарні скарби України можна дізнатися з документального фільму Акіма Галімова Скарби нації 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше