Таємничі стародавні лінії Саджама: хто і навіщо створив 16 000-кілометрові геогліфи у пустелі Болівії?

Таємничі стародавні лінії Саджама: хто і навіщо створив 16 000-кілометрові геогліфи у пустелі Болівії?
Поширити в соціальних мережах:

Ця спадщина стародавньої культури викликає захоплення та дивування усіх…

З тисячі метрів над землею, пустелі західної Болівії відкривають свої дива. На просторах цієї віддаленої місцини розташовані таємничі геогліфи, які називають лініями Саджама. Створені тисячі років тому, вони досі дивують та захоплюють вчених і дослідників з усього світу. Ці загадкові лінії, піднесені до статусу мистецтва, проте залишають багато питань щодо їхнього походження, призначення та творців, зазначає видання Iflscience.

Поширена на площі 22 525 квадратних кілометрів, мережа ліній Саджама справедливо вважається одним із найбільших витворів мистецтва світу. Тисячі прямих ліній переплітаються в хаотичній, але відносно симетричній мережі, яка простягається на вражаючу відстань 16 000 кілометрів.

Тривалий час вчені сперечалися про те, чи були лінії Саджама призначені для культових чи практичних цілей. Одна з теорій говорить про те, що ці лінії можуть бути використані як шляхи, що ведуть до джерел води – рідкого скарбу в цьому безжалісному регіоні. Водночас існує припущення, що вони могли служити дорогами для духовних паломників, сполучаючи місця поховань, святинь та поселень.

Щоб дослідити та зберегти ці унікальні творіння, команда дослідників з Університету Пенсільванії взялася за складну задачу. Вивчення ліній Саджама та їх точне нанесення на карту були необхідні для захисту священного ландшафту від природної ерозії та порушень інфраструктури.

Архітектура ліній Саджама так само захоплює, як і їхнє походження. Кожна лінія, яка має лише кілька метрів у поперечнику, створена шляхом зішкрібання поверхні, щоб відкрити світліший матеріал під темним окисленим шаром. Це нагадує метод, за яким створювалися лінії Наска, хоча геогліфи Саджама відрізняються від фігуративних зображень та складних форм, які притаманні лініям Наска.

Згідно з дослідженнями 2016 року, одними з можливих творців ліній Саджама можуть бути жителі давньої культури Карангаса, які населяли цей регіон південних Анд з 1000 р. до 1476 р. н.е. Проте, точні відповіді на питання щодо їхніх творців залишаються в сфері таємниці.

Слід зазначити, що немає однозначної відповіді на те, чому саме створювали лінії Саджама та яке їхнє призначення. Вони залишаються таємничою спадщиною стародавньої культури.

Читайте також:

фото: Google maps

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» - «Шахтар»
Бій Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі: хто переміг?
Бій Олександра Усика з Тайсоном Ф’юрі: хто переміг?

Боксерський поєдинок пройшов на стадіоні Kingdom Arena у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді…

Місяць створили інопланетяни для своїх космічних кораблів? Несподівана версія дослідників
1600-річний камінь з середньовічними написами випадково знайшов в своєму саду вчитель географії з Англії
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Кривбас»
Виграй подарунок з автографом Олександра Усика за донат
Виграй подарунок з автографом Олександра Усика за донат

Організатором розіграшу є Благодійний фонд «Плюс плюс»

Читати більше