Повернення до суспільства: як працюють центри реінтеграції ветеранів по всій Україні?

Гроші
Повернення до суспільства: як працюють центри реінтеграції ветеранів по всій Україні?
Поширити в соціальних мережах:

Вже 65 бійців подали заявки на допомогу побратимам…

В Україні активно розвиваються проекти щодо реінтеграції ветеранів війни у суспільство. Один із таких центрів буде відкритий і у Львівській області. Там захисники України зможуть отримати фізкультурно-спортивну реабілітацію, психологічну допомогу, брати участь у безкоштовних тренінгах із працевлаштування та відкриття власного бізнесу. А допомагатимуть їм у цьому насамперед такі ж військові, як вони, які вже пройшли свій шлях по реінтеграції у суспільство.

Наприклад, десантник 80-ої бригади ЗСУ Олег Циздін захищає Україну з 2014 року. За цей час він отримав сім поранень. Чоловік згадує, коли повертався на ротацію, було складно адаптуватися в суспільстві після реалій війни. Тому зараз на своєму досвіді хоче допомагати побратимам.

«Я пам'ятаю 2014 рік, коли я приїхав із бойових дій до Львова. На війні було одне середовище, а тут – зовсім інше і це дві різні речі. Коли я повернувся до громадянського життя, то впав у паніку. Я забув який у мене маршрут. Тоді таких центрів не було, мені ніхто не допомагав і свої проблеми довелося долати самому. І не було все добре, було все погано!» – згадує боєць.

Ще один захисник – ветеран ЗСУ Віктор Дейнека – чудово знає, з чим доводиться стикатися таким, як він. Чоловік отримав поранення 22 лютого на Донеччині. Зараз у нього протези обох ніг, і він понад рік адаптувався у суспільстві сам:

«Такі центри дуже важливі. По-перше, це розвантажить державні органи влади. По-друге, надасть допомогу хлопцям, таким як я, з обмеженою рухливістю. Ветеранам, які відслужили у ЗСУ та втратили роботу, потрібно працевлаштуватися. З такими як я, вони будуть відвертішими, їм буде простіше зі мною говорити».

Вже зараз на посаду помічника ветерана подали заявки 65 колишніх військовослужбовців.

«Перший пріоритет – це ті люди, які пройшли війну та виявили бажання допомагати своїм побратимам – каже Міністр у справах ветеранів в Україні Юрія Лапутіна. – На момент широкомасштабного вторгнення у міністерстві у справах ветеранів налічувалося близько півмільйона ветеранів. Наша прогнозована кількість після перемоги – близько 4 млн, а то й більше українців. І вони потенційно потребуватимуть допомоги та реабілітації»

Тренінги проходитимуть у 11 областях. Подробиці – у сюжеті:

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше