Шлях до рівності: Олена Доброграєва та її внесок у рух за права жінок, а також українську ідентичність

Шлях до рівності: Олена Доброграєва та її внесок у рух за права жінок, а також українську ідентичність
Поширити в соціальних мережах:

Перші такі жіночі організації з’явились в Україні в кінці XIX століття…

У сучасному світу в більшості країн жінки мають рівні права із чоловіками. Проте, як відомо, так було не завжди і, аби це сталося, жінкам довелося багато століть боротися. Цікаво, що перших у світі жінок-членькинь руху за свої права називали «суфражистками» від французького – suffrage «виборче право». В Україні, яка наприкінці XIX початку XX століття не мала ще своєї держави, а наші люди жили частково в Російській імперії, а частково – в Австро-Угорщині, жінки не лише боролися за свої права, але й за права усієї української нації.

Перші такі жіночі організації з'явилися в різних містах, таких як Київ і Станіслав (сучасний Івано-Франківськ), в кінці XIX століття. А одним із живих символів цієї боротьби у ті часи стала Олена Доброграєва. У 1884 році в Києві вона організувала жіночий гурток, де разом з іншими дівчатами вивчала історію та культуру України, а також соціальні та політичні питання.

«Заклад існував на громадські пожертви. Там було два факультети – фізико-математичний та історико-філологічний, а лекції читали такі ж, як і для студентів Київського університету, - розповів дослідник історії Акім Галімов. - Олена Доброграєва розробила програму для жіночого гуртка і запрошували туди курсисток як і сама. Там вони вивчали Україну і її народ, історичні пісні та прислів'я, студіювали твори соціальних і політичних питань, найбільше Михайла Драгоманова».

Доброграєва планувала написати дипломну роботу про гайдамаччину, що могло бути значним внеском у вивчення історії України. Але її мати випадково знайшла рукопис і, розцінивши його як занадто вільну думку, знищила роботу.

«Після того Олена вже не встигла написати щось нове – вона померли від сухот у 25 років. Але сотні дівчат з її гуртка роз'їхались по селах України вчителювати і проводити просвітницьку діяльність серед жінок», - розповів Акім Галімов.

Крім Олени Доброграєвої, ще однією значущою постаттю в українському феміністичному русі стала інша українка – Наталя Кубринська. Подробиці про неї та інших жінок, які боролися за право бути рівними й незалежними, дивись просто зараз відео:

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше