Шапка взимку: користь чи шкода для здоров’я?

Шапка взимку: користь чи шкода для здоров’я?
Поширити в соціальних мережах:

Носити чи ні – ось у чому питання! Спробуємо дати на нього науково обґрунтовану відповідь.

Багато у кого шапка викликає не найприємніші спогади з дитинства. Тому, подорослішавши, ми так поспішаємо викинути з гардеробу ненависний предмет. Та чи варто порушувати батьківські заборони та розгулювати з непокритою головою взимку?

Розбираємось з медичної точки зору.

  • Якщо ходити без шапки в мороз, дощ, сніг і вітер, є ризик підхопити менінгіт. 

Однозначно ні. Без шапки ваші шанси на розвиток менінгіту або ГРВІ не зростають. Менінгіт – це інфекційне запалення мозкових оболонок. Для нього потрібен інфекційний агент: вірус чи бактерія. Переохолодження якщо і грає якусь роль, то незначну. З цієї ж причини на вулицю можна виходити з мокрою головою.

  • Якщо ходити без шапки, почне випадати волосся.

І так, і ні. Якщо температура повітря нижче за -5 градусів за Цельсієм, можна отримати спазми судин біля коріння волосся, що викличе раннє облисіння. Однак якщо від предків дісталася багата шевелюра, на її якість морози не вплинуть.

Занадто тугі шапки теж можуть перешкоджати нормальному кровотоку в шкірі голови, сприяючи випадінню волосся. Також тривале носіння тугих шапок може посилювати ламкість волосся. Краще підбирати шапку нетугу, з натуральних матеріалів. Тоді вона буде захищати волосся і шкіру голови від пересушування.

  • Багато людей все життя ходять без шапок, не хворіючи навіть на ГРВІ, а інші хворіють у шапках. Все залежить лише від організму.

Терапевт Герман Лікутей з клініки NeuroSurgery розповів для видання Мaxim: "Взагалі, до -5 градусів за Цельсієм нічого страшного з непокритою головою не трапиться. Але якщо температура нижче, то можна обморозити вуха, ну і загальне переохолодження настане швидше. А воно знизить імунітет, що як раз і відкриє дорогу вірусам і бактеріям". 

  • Звичка ходити без головного убору на морозі може закінчитись появою мігрені і спровокувати підвищення внутрішньочерепного тиску.

Від холоду у деяких людей дійсно може боліти голова. Раніше в Міжнародній класифікації головного болю цей стан називався ice-cream headache ("головний біль через морозиво"), зараз – "головний біль внаслідок холодових стимулів". Найчастіше в цьому випадку болить центр чола. Зазвичай він проходить за півгодини, якщо справа в тому, що людина опинилася на вулиці взимку. Лікування – надіти шапку. 

Ще холод може спровокувати напад мігрені – іншого різновиду головного болю, який і виявляється дещо інакше. Наприклад, частіше виникає тільки з одного боку, напади тривають довше, при цьому може нудити, а від шуму або світла стає гірше.

Так носити чи ні?

Відповідь на це питання залежить від особливостей організму і відчуттів людини, від часу її перебування на вулиці, а також від вітру і вологості повітря. Деякі люди надягають шапку при найменшому похолоданні, тому що без неї відчувають себе некомфортно, а інші переносять холод легко.

З точки зору медицини, найнижча температура, за якої можна спокійно ходити без шапки, – це -5 ° С, причому в суху безвітряну погоду. А якщо йде сніг, дощ або дме вітер, шапку треба надягати і за плюсової температури.

Читайте також:

Зимові зачіски: тренди та поради

"Синдром бізнесмена": як не згоріти на роботі

Взуття 2019: модні і зручні тенденції

Шапочка для носа: новий зимовий аксесуар

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?

Вони жили неподалік від стабільних водойм та відкритих середовищ, що свідчить…

За кадром детективів: як судмедекспертиза у кіно відрізняється від реальності?
В Туреччині знайшли рідкісний римський саркофаг зі знаком «мальтійського хреста»
Історії військових винаходів: мікрохвильовка розроблялася для військових цілей, але посіла своє місце на кухні
Унікальні істоти з глибин: в Індійському океані мешкають равлики, здатні витримувати температуру 371°C
Читати більше