Російські крилаті ракети «Калібр»: чому ППО важко їх знищувати?

Російські крилаті ракети «Калібр»: чому ППО важко їх знищувати?
Поширити в соціальних мережах:

«Калібр» - це ракетний комплекс, який буває кількох видів…

Російські крилаті ракети «Калібр» регулярно летять на мирні міста України. Гинуть люди, руйнується інфраструктура, знищуються домівки українців. Що ж це за смертоносна зброя та чому ППО важко їх знищувати?

«Калібр» - це ракетний комплекс, який буває кількох видів:

Мобільний – «Калібр-М», призначений для протикорабельної оборони, а також ураження стаціонарних (малорухомих) наземних цілей. У складі комплексу можуть бути крилаті ракети трьох видів:

  • ЗМ-54Е та ЗМ-54Е1 (протикорабельні);
  • ЗМ14Е (для ураження наземних цілей).

Ракетний комплекс «Калібр-НКЕ» - для озброєння надводних кораблів та ракетний комплекс «Калібр-ПЧЕ» (російською «ПЛЭ») - для озброєння підводних човнів. Ці комплекси можуть бути оснащені:

  • протикорабельними крилатими ракетами ЗМ-54Е та ЗМ-54Е1;
  • високоточними крилатими ракетами ЗМ-14E;
  • протичовновими крилатими ракетами 91РЕ2 (для "Калібр-НКЕ") та 91РЕ1 (для "Калібр-ПЧЕ")

Ракетний комплекс авіаційного базування «Калібр-А». Він оснащений крилатими ракетами 3М-14АЕ, які входять до складу озброєння ударного літака Су-35 (до 3 одиниць на борту). Ними, росіяни також планували оснащувати винищувачі МІГ-35.

Точні характеристики й дані про дальність польотів крилатих ракет засекречені. За інформацією, яка є у відкритих джерелах, дальність стрільби ракетами з комплексів «Калібр» по наземних цілях складає 2,5 тисячі кілометрів, а по морських – досягає 375 км.

У більшості випадків росіяни намагаються уразити крилатими ракетами з комплексів «Калібр» наземні цілі. Для цього використовуються високоточні крилаті ракети 3М-14Е. Вони мають такі характеристики:

  • 6,2 м у довжину;
  • розмах крил 3,08 м;
  • стартова маса починається від 1,4 тис кг;
  • маса бойової частини 450 кг;
  • висоту польоту 20 м над поверхнею моря та 50 – 150 м над поверхнею землі.

Вартість «Калібру»

За інформацією видання Forbes, вартість крилатої ракети, запущеної комплексом «Калібр» складає 6,5 млн доларів. Водночас інформаційно-консалтингова компанія, що висвітлює питання оборонно-промислової політики та оборони Defence Express називає іншу цифру — до 1 млн доларів.

Як працює ППО проти крилатих ракет?

Сучасні високоточні крилаті ракети, якими оснащені, зокрема й ракетні комплекси «Калібр» (різної модифікації) можуть змінювати траєкторію, висоту польоту та його напрямок для того, щоб вводити в оману комплекси ППО. Про це Суспільному розповів військовий аналітик Олександр Коваленко:

«Якщо йде мова саме про крилаті ракети, то їх дуже важко нашій ППО знищувати. Тому що вони дійсно не по одній траєкторії можуть виконувати політ, а постійно його змінюють, і важко використовувати проти них радянські зенітно-ракетні комплекси».

Водночас під час ракетної атаки 5 грудня всі 100% збитих російських ракет припали на надані Україні союзниками системи IRIS-T і NASAMS, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«100% цілей були збиті ними. Це результат. Тому іншого шляху немає, треба переходити на цей тип озброєння. Він ефективний, сучасний та буде відповідати вимогам та загрозам. Наразі кістяком нашої системи залишаються комплекси радянського виробництва», - додав він.

Як збивають крилаті ракети за допомогою застосунку «єППО»?

Конструкторська група «Технарі» створила застосунок «єППО», призначений для інформування сил протиповітряної оборони України про російські цілі в українському небі. Розробка застосунку була узгоджена з командуванням ОК «Південь» та старшими офіцерами Повітряних Сил ПВК «Південь». Під час створення «єППО» проводились консультації з фахівцями українських сил ППО. Як це працює – читай ТУТ:

«22 жовтня, зранку, одна з крилатих ракет йшла маршрутом, де рельєф такий, що радар її бачить не завжди. Цим маршрутом раніше проходили ракети, але в цьому випадку понад десять людей, в яких був встановлений додаток «єППО», дали сповіщення, і на мапі військових з’явилися відмітки. Військові їх побачили, своєчасно відреагували, мали достатньо часу для підготовки до ведення вогню, побачили крилату ракету заздалегідь і збили її», — розповів Українському радіо один із розробників мобільного застосунку «єППО» Геннадій Сульдін.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше