Окупація росією Грузії та України: чому однакові сценарії 5-денної «спецоперації» спрацювали по-різному?

Окупація росією Грузії та України: чому однакові сценарії 5-денної «спецоперації» спрацювали по-різному?
Поширити в соціальних мережах:

Аналіз маніпуляцій та воєнних дій рф в Грузії 2008 року та Україні 2021/2022 років…

Фахівці Центру протидії дезінформації провели аналіз маніпуляцій та воєнних дій росії в Грузії 2008 року та Україні 2021/2022 років. Виявили схожу сценарну лінію, якої кремль дотримується у всіх своїх воєнних агресіях. Але чому план зазнав поразки саме в Україні?

З0 березня були оприлюднені заяви «керівництва» невизнаних республік про незалежність Абхазії та Південної Осетії. За шість днів до розгортання конфлікту південноосетинська «влада» почала звинувачувати Грузію в обстрілах прикордонних сіл і самого міста Цхінвалі.

У другій половині липня на Північному Кавказі відбулися знамениті російські навчання «Кавказ-2008». Здійснено масову евакуацію населення Цхінвалі, щоб створити перед світовою спільнотою «картинку», що саме Грузія загрожує Абхазії та Південній Осетія.

11 серпня почалися бойові дії проти незалежної Грузії. Російська авіація бомбардувала військові об’єкти на території Грузії, позиції артилерії та ППО, військові бази та порти. 12 серпня медвєдєв оголосив про завершення «операції з примушення до миру», але російські війська залишилися на території Грузії до 16 серпня. 26 серпня тодішній президент росії дмитро медвєдев підписав указ про визнання рф незалежності Південної Осетії та Абхазії.

В Україні кремль намагався застосувати подібний сценарій теж з розрахунком на 5-денну «спецоперацію». З листопада 2021 року до кордонів України росія стягнувала свої війська і техніку. Були продовженні спільно з рф та білоруссю військові навчання «Союзна рішучість-2022», що мали завершитися 20 лютого. В лютому росія активізувала обстріли непідконтрольної Києву частини Донецької області, щоб створити привід для вторгнення. Одночасно роспропаганда підтримувала все фейками про диверсії українських військових. 18 лютого під приводом захисту від неіснуючої загрози з боку України, так званої, ДНР «депортувала» до ростовської області жінок, дітей та пенсіонерів. 21 лютого ватажки ОРДЛО пушилін та пасєчнік звернулися до путіна з проханням визнати «Л/ДНР». 21 лютого росія визнала незалежність ОРДЛО і вже 24 лютого під виглядом «спецоперації» розпочала війну проти України.

Та між конфліктами росії з Україною та Грузією справді є паралелі, але є і принципові відмінності. В Україні розгорнувся не 5-денний конфлікт, довготривала війна з загибеллю цивільних та величезною підтримкою США та країн ЄС. Українська армія впевнено зірвала російські плани із загарбання столиці України та стратегічних українських міст.

На відміну від ситуації у Грузії, росія програла інформаційну війну, навіть не почавши наступу, бо використала вже усім відомий сценарій окупації. Грузинський варіант «примушення до миру» не спрацював, бо за свою землю бореться кожен українець, навіть якщо в руках має не рушницю, а прапор!

Слава Україні!

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше